Als je een eikenboom in de tuin hebt dan heb je vast al eens gehoord van de eikenprocessierups. Misschien heb je zelfs de pech gehad dat je deze nare rups al eens in de boom hebt gehad. In deze blog gaan we het hebben over deze rups.
Wanneer kun je de eikenprocessierups verwachten?
Je kunt de eikenprocessierups in de periode half april tot augustus zien. De overlast is het grootste in de zomer maanden, juni, juli en augustus. In deze periode schieten ze namelijk hun brandharen af. Deze brandharen zijn de boosdoeners van alle overlast.
Symptomen van de eikenprocessierups
Als de brandharen op de huid of in de ogen komen dan kan dit zorgen voor roodheid, heftige jeuk, bultjes en blaasjes op de huid. In de ogen kan het zorgen voor dikke oogleden en rode ogen, er kan ook een constant irriterend gevoel zijn dat er iets in het oog zit.
Het kan ook voorkomen dat deze brandharen worden ingeademd. Dit zal lijden tot een loopneus, hoesten of een kriebel in de keel, benauwd gevoel en moeite met slikken. Het kan voorkomen dat je hier duizelig van wordt, van moet overgeven of koorts van krijgt.
Deze klachten kunnen niet alleen bij mensen voorkomen, maar dieren moeten ook oppassen voor de eikenprocessierups.
Wat als je last hebt van de eikenprocessierups?
Als je in aanraking bent geweest met de irriterende brandharen van de eikenprocessierups dan kun je het beste de kleding uittrekken waarin de brandharen zitten. Als je jeuk, rode plekjes en blaasjes hebt kun je een stukje plakband op de huid plakken en deze er weer af trekken. De brandharen blijven dan aan de plakband vast kleven. Het is belangrijk om niet te gaan wrijven of krabben, dit maakt het namelijk alleen maar erger! Een verkoelende zalf of menthol kan helpen om de jeuk te verlichten.
Eikenprocessierups vlinder
Een rups wordt een vlinder, hoe ziet die eikenprocessierups vlinder eruit? De eikenprocessierups vlinder is een grijze harige vlinder met een dikke kop, die vooral ’s nachts actief is. De vlinder is vooral bekend vanwege de rups, de vlinder veroorzaakt namelijk geen overlast en wordt bijna niet waargenomen.