Er zullen niet veel mensen zijn die schoonmaken hoog op hun lijstje hebben staan, op het moment dat je vraagt wat hun favoriete bezigheden zijn in het weekend. Toch heeft het onterecht zo’n slecht imago. Wereldwijd zijn er namelijk ontzettend veel onderzoeken gedaan, naar wat de impact is van schoonmaken op onze mentale én fysieke gezondheid. Hieruit blijkt dat schoonmaken en opruimen niet alleen goed is voor de stappenteller, maar dat we er geestelijk ook serieus goede stappen mee zetten. In deze blog gaan we die onderzoeken dan ook bespreken!
De grote lenteschoonmaak
Een fenomeen afkomstig uit de jaren ’50. Toen der tijd werd het huis in de winterse maanden nog verwarmd met brandstoffen zoals kolen en hout. Hierdoor zaten de huizen na een kleine vier maanden helemaal vol met stof en roet. Dat is dan ook de reden dat de lenteschoonmaak in het leven is geroepen. Zodra de temperatuur het toe laat, gaan de mensen beginnen met het leeghalen van de zolder, zodat daar alle winterse spullen terecht kunnen. In Amerika hebben onderzoekers zich hier ook druk mee bezig gehouden, wat blijkt? Ruim 70 procent van de ondervraagde geeft aan zich ontzettend voldaan en vrolijk te voelen toen het hele huis weer fris en fruitig was gemaakt. Meer dan de helft zegt zelfs hun stress en problemen even vergeten te zijn. De uitspraak ‘opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd’ is dus écht waar. Dit komt mede dankzij delco cleaning.
Stresshormoon
Uit onderzoek blijkt namelijk, dat voornamelijk vrouwen, ontzettend veel last kunnen hebben van visuele chaos. Hierbij is een rommelig huis dus het beste voorbeeld. Het stresshormoongehalte is bij vrouwen die in een opgeruimde woning leven, soms wel dubbel zo laag als bij vrouwen die het een chaos vinden. Chaos is overigens een veel gebruikte term, al betekend het voor iedereen iets anders. Mochten er drie kopjes in de wasbak staan, terwijl de rest van de keuken schoon is. Dan kan dat voor de een aanvoelen als viezigheid en chaos, terwijl de ander dat juist helemaal prima vindt. OCD is hier bijvoorbeeld een stoornis van. Deze dwangstoornis is meer dan alleen dingen dubbel controleren, drie tikjes geven op de deur of een paar keer een woord herhalen. Het is een chronische ziekte waar mensen hun hele leven voor moeten worden behandeld, zonder dat ze er zelfs iets aan hebben kunnen doen.
Je leeft langer
Het Health Research Institute van McMaster University heeft onderzocht wat de gezondheidsvoordelen nou daadwerkelijk zijn bij het schoonmaken. Wat blijkt; op het moment dat je twee uurtjes in de week actief doet schoonmaken, dan neemt je sterftecijfer af met 8 procent. Dit onderzoek is gedaan onder 130 duizend mensen, verspreidt over 17 verschillende landen. Verder hebben de onderzoekers nog kunnen concluderen dat je 20 procent minder kans hebt op hartproblemen, als je minimaal een half uur per week aan huishoudelijke klusjes doet. Wil je helemaal het zekere voor het onzekere nemen? Als je 750 minuten per week (bijna 12 uur) per week doet wandelen, dan heb je 36 procent minder kans om te overleden.