Een goede video maak je niet zomaar. Het is meer dan het cameraknopje aan- en uitzetten en dat zullen vele YouTubers en filmmakers beamen. Daarbij zijn er ook factoren waardoor je video niet toegankelijk is voor bepaalde doelgroepen. Sta daarom eens stil bij de volgende punten en wie weet kun je met wat aan passingen nóg meer mensen bereiken.
1. Een goede ondertiteling
Misschien had je er nog niet aan gedacht, maar wanneer je je video voorziet van een goede ondertiteling, zullen veel meer mensen hem kunnen bekijken. In sommige gevallen doet YouTube dit al automatisch, maar als je het écht goed wilt doen moet je nog sommige dingen toevoegen. Om je een concreet voorbeeld te geven waarom ondertiteling nodig is: er zijn best veel dove en slechthorende mensen in Nederland. Als jij het geluid omzet in tekst, kunnen zij ook optimaal van grappige of ontroerende momenten meegenieten.
2. Een goede beschrijving
Je kunt je video ook op tekstueel gebied ondersteunen. In dit geval is dit vooral belangrijk voor mensen die juist niet goed kunnen zien of zelfs blind zijn. Zij maken op hun telefoon en laptop vaak gebruik van een programma dat de geschreven tekst hardop voorleest. Vertel in de beschrijving uitgebreid wat er in de video te zien is wanneer je een tutorial over anaal toys of een vlog over de hoogtepunten in een bepaalde stad.
3. Let op lichtflitsen
Op beeld moet alles zo spectaculair mogelijk uit zien, zodat video de aandacht trekt. Voor mensen met epilepsie hebben flitsende beelden juist een triggerende werking waar ze last van kunnen ervaren. Het is dus geen ramp wanneer je een redelijk ‘prikkelarme’ video maakt. Wil je de beelden toch gebruiken? Waarschuw de kijker van tevoren en geef aan vanaf welk fragment ze wel weer kunnen kijken.
4. Zorg voor goede audiodescriptie
Televisiemakers in binnen- en buitenland houden zich hier al een tijdje mee bezig: audiodescriptie. Met audiodescriptie worden er speciale beschrijvingen ingesproken om slechtziende kijkers uit te leggen wat er op bepaalde momenten in een film of programma gebeurt. Mensen met een visuele beperking kunnen namelijk niet zien wanneer iemand glimlacht of een trap op loopt.
5. Maak je video ‘leesbaar’ voor hulpmiddelen
Wanneer je een video op een platform als YouTube zet over nieuwe make-up of anaal toys, wordt er al ingespeeld op digitale toegankelijkheid. Wanneer je echter een filmpje in een eigen omgeving hebt geüpload, moet je er zelf voor zorgen dat iemand er met een toetsenbord naar kan navigeren en het element leesbaar is met een schermlezer.