Het wordt tijd om een eigen huis te gaan kopen en je wilt bijvoorbeeld in Apeldoorn gaan wonen. Je gaat op Google op zoek naar makelaar Apeldoorn. Na lang zoeken heb je je ideale huis gevonden en na een bezichtiging ben je helemaal verliefd op het huis. Nu is het tijd om een bod uit te brengen. Maar hoe werkt dit eigenlijk? Hoe bepaal je een openingsbod en wat zijn ontbindende voorwaarden?
Het openingsbod
Ten eerste is het belangrijk om goed voorbereid te zijn als je gaat bieden op een huis. Je bent natuurlijk helemaal verliefd op het huis maar probeer er ook eens objectief naar te kijken. Wat is de waarde van het huis. Ga je niet te veel betalen? Daarnaast is het verstandig om te weten wat je maximaal kan lenen en wat je maximaal wil betalen voor een woning. Aan de hand van deze informatie kan je je financiële onderhandelruimte vaststellen.
Ontbindende voorwaarden
In de ontbindende voorwaarde geef je aan onder welke omstandigheden de koop niet doorgaat. Het is altijd verstandig om ontbindende voorwaarden toe te voegen aan een openingsbod. Een voorbeeld van een ontbindende voorwaarde is bijvoorbeeld een slechte bouwkundige keuring. Als tijdens deze keuring verborgen gebreken worden gevonden kan er nog afgezien worden van de koop. Daarnaast kan het niet rond krijgen van de hypotheek ook een ontbindende voorwaarde zijn.
Het bod uitbrengen
Een bod kan op verschillende manieren doorgegeven worden. Vaak krijg je hier vooraf informatie over van de makelaar. Je kan dit zelf doen, maar ook laten doen door een aankoopmakelaar. Vaak heb je maar een kans om een bod uit te brengen, dus breng je mogelijkheden goed in kaart. In een enkel geval is het mogelijk om deel te nemen aan biedrondes. Heb jij het hoogste bod? Gefeliciteerd en geniet van je nieuwe huis!