We hebben er allemaal vast wel eens van gehoord, padel. Het is sinds een tijdje steeds populairder geworden en het is dan ook een van de snelst groeiende sporten ter wereld. Het wordt ook wel gezien als een variant op tennis of squash. Wat is het precies en waar komt het vandaan? Hieronder lees je hoe deze sport zo populair is geworden.
Hoe is padel ontstaan?
Padel vindt zijn oorsprong in het zogenaamde platform tennis. De Mexicaan Enrique Corcuera besloot in 1969 om een squashbaan aan te passen met elementen van platform tennis. Zo creëerde hij “paddle corcuera”. Hij wordt ook wel gezien als de uitvinder van padel. Een aantal jaren later werd de sport naar Spanje gehaald. Hier werden meteen twee padelbanen aan gelegd.
Wat is padel?
Padel is in feite een combinatie van tennis en squash. Het wordt meestal met vier personen gespeeld. Een padel veld is een rechthoekig veld dat meestal tien meter breed is en zo’n twintig meter lang is. Het veld is omringd met wanden, net zoals bij een potje squash. Deze wanden kunnen van glas zijn of het kunnen hekwerken zijn. Net zoals bij tennis en bij squash wordt ook padel met een speciaal racket gespeeld: een padelracket. Bovendien gebruik je tijdens dit spel ook een speciale padelbal. De padelbal lijkt op een tennisbal maar er zijn verschillen. Dit heeft te maken met de atmosferische druk. Een padelbal heeft namelijk een lagere druk dan een tennisbal. Dit betekent dat een padelbal een lagere snelheid heeft dan een tennisbal. De wanden bij padel zijn onderdeel van het spel. Omdat de wanden onderdeel van het spel zijn, is kracht minder belangrijk bij padel dan bij bijvoorbeeld squash. Het is een sport die door velen gespeeld kan worden omdat het een zeer toegankelijke sport is. Het wordt meestal gespeeld door vier personen, dus twee tegen twee. Daarnaast is er dezelfde puntentelling als bij een potje tennis.
Echter kun je tegenwoordig ook een padel enkelspel spelen. Bij een padel enkelspel speel je dus met maar twee personen, dus een tegen een. Men zegt dat dit is ontstaan tijdens de coronapandemie, waarin men met een minder grote hoeveelheid bij elkaar mocht komen. Echter zijn er in Nederland nog niet veel banen die geschikt zijn om een padel enkelspel te spelen.