Inflatie is het stijgen van een algemeen prijspeil. Wanneer er sprake is van inflatie, dan zijn de prijzen gestegen. De prijs voor een bepaald product of dienst stijgt dan. Door inflatie kunt u met dezelfde hoeveelheid geld minder kopen. De waarde van uw geld kan dan gemeet worden aan de hand van het aantal producten of diensten u kan krijgen. Zo komt u erachter welke waarde 2 euromunten bijvoorbeeld hebben. Inflatie zorgt er dus eigenlijk voor dat de waarde van uw geld omlaag gaat. Zo ziet u dus welke waarde 2 euromunten na een inflatie hebben. Als alles duurder zou worden kunt u met hetzelfde geld dus ook minder kopen. In tegenstelling tot deflatie waarbij de prijzen omlaag gaan en u meer kunt halen met uw 2 euromunten.
Soorten inflatie
Inflatie kan meerdere oorzaken hebben. Zo zijn er verschillende soorten inflatie ontstaan. De meest voorkomende vorm van inflatie is kosteninflatie. Bij kosteninflatie wordt de prijs verhoogd doordat de productiekosten zijn gestegen. Zo proberen bedrijven hun winst op peil te houden. Anders is de winst minder dan het jaar ervoor bijvoorbeeld. Een andere soort inflatie is loonkosteninflatie. Hierbij stijgen vooral de loonkosten. Daarnaast bestaat er ook nog winstinflatie. Bij deze vorm van inflatie doen bedrijven hun prijzen verhogen om zo meer winst te verkrijgen. Bestedingsinflatie wordt veroorzaakt door een zó sterke toename van de bestedingen dat deze de toename van de hoeveelheid producten overtreft. We spreken dan van overbesteding. Tot slot hebben we ook nog geïmporteerde inflatie waarbij de prijsstijgingen veroorzaakt worden doordat de producten in het land van herkomst duurder zijn dan in Nederland. Dan doen bedrijven de prijs daarvan verhogen.
Meten van inflatie
Inflatie kan ook worden gemeten met behulp van een wiskundige formule. Deze formule noemt men het consumentenprijsindex (CPI). Het consumentenprijsindex is een gewogen gemiddelde van veel verschillende prijsstijgingen bij elkaar. Hedendaags zijn er voor verschillende segmenten een apart inflatiecijfer berekend. Zo hoeft niet iedereen last van de verschillende mate in prijsstijgingen. Iemand die geen auto heeft, heeft ook geen nadeel van de gestegen benzineprijzen bijvoorbeeld. Naast inflatie is er ook het begrip deflatie. Voor meer informatie kunt u online terecht voor de betekenis van deflatie.