De naam silent disco zegt eigenlijk al genoeg: een stille disco. En dit is het ook letterlijk. Je bent gewend aan de muziek die keihard door de speakers blaast wanneer je in de discotheek binnen loopt, maar dat is nu dus niet het geval. Is er dan helemaal geen muziek? Nee, er is zeker muziek. Het grote verschil is dus dat deze muziek niet uit een centrale speaker komt, maar uit een koptelefoon. Iedereen die aanwezig is heeft er een. Je kunt zelf kiezen naar wat je luistert. Meestal heb je deze keuze uit 3 of 4 verschillende muziekkanalen. Ook bepaal je zelf hoe hard de muziek staat. Een bezoekje aan een silent disco moet garant staan voor een unieke ervaring en een geheel nieuwe manier van entertainment.
Geschiedenis
Men maakte voor het eerst kennis met het concept van de silent disco in het jaar 1969, waarschijnlijk veel eerder dan je had gedacht. Het idee was toen te zien in een Finse sciencefiction film. Er was te zien hoe meerdere personen een koptelefoon op hadden terwijl ze een feestje aan het vieren waren. Een hele poos later werd dit concept dus echt uitgewerkt. De eerste silent disco ooit was een feit. In 1999 kon je dit ervaren op een festival in de Amerikaanse staat Texas. Het grappige is dat de silent disco destijds helemaal niet aansloeg, het was niet bepaald een succes. Dit succes kwam een aantal jaar later wel. In 2002 organiseerde een Nederlandse artiest een silent disco in Chicago. De rest is eigenlijk geschiedenis.
Toen en nu
Vroeger was er ook maar één kanaal beschikbaar voor de luisteraar. Naarmate de technologie ontwikkelde kwam hier een tweede en later ook een derde kanaal bij. Deze kanalen maken het mogelijk dat er 3 DJ’s tegelijkertijd muziek kunnen uitzenden. Dit heeft dus gezorgd voor de diversiteit van nu. Tegenwoordig vind je in elke stad in Nederland wel een silent disco. De trend is nog steeds groeiende en ook in de toekomst wordt verwacht dat dit zal aanhouden. Althans, wanneer de coronacrisis voorbij is.