De meeste van ons zullen opgegroeid zijn in het tijdperk van de sms. Iedereen die een mobiele, in die tijd meestal, klaptelefoon had, die weet hoe het werkt. Even een berichtje sturen naar je vrienden of ze kwamen voetballen, of je vader een bericht sturen. Sms’en werd mateloos populair in het begin van de 21e eeuw. Vanaf dat moment zijn er zeker honderden miljarden gevolgd. De afkorting sms staat voor short message service. Die naam past goed, er zat een limiet op het aantal karakters in het begin: 160. Voor vele is de sms een deel van jeugd, een deel van het leven. In deze blog meer over de sms door de jaren heen.
De eerste sms en het originele ontstaan ervan
Net als bij de meeste technologische ontwikkelingen kan het soms jaren duren voordat iets naar behoren werkt. Hetzelfde gold voor de techniek achter het sms’en. In 1984 was men namelijk al bezig met het ontwikkelen en uitstippelen van een plan van aanpak. Het duurde vanaf dat moment nog zeker tot 1992 voordat het eerste sms-berichtje gestuurd kon worden. Destijds was het bericht kort maar krachtig: fijn kerstfeest. Dit schreef Neil Papworth naar Richard Jarvis, een van de directeurs bij Vodafone. In de jaren voor de eeuwwisseling wist de sms, ironisch genoeg, het grote publiek niet te bereiken.
Andere doeleinden
Iedereen wat de het tijdperk van de sms zo goed als voorbij is. Het kan nu eenmaal niet opboksen tegen de grote berichtendiensten als een WhatsApp. Dat programma is nu eenmaal gebruiksvriendelijker, sneller en bovendien volledig gratis. Het sms’en is met andere woorden ingehaald. Wordt sms’en dan helemaal niet meer gebruikt? Ja zeker wel. Zakelijke sectoren maken nog steeds gebruik van de dienst. Ook wordt smsen nog vaak als grapjes methode gebruikt. Je kunt namelijk ook een anonieme sms versturen. Je ziet dat dit rond 1 april altijd veel wordt gedaan. Mensen nemen hun beste vriend, vriendin of broer in de maling met zo’n anonieme sms.