Hoe werkt een waterontharder?
Water is essentieel voor ons dagelijks leven, maar niet alle water is hetzelfde. In veel regio’s over de hele wereld komt hard water veel voor. Hard water bevat een hoge concentratie mineralen, voornamelijk calcium en magnesium. Terwijl deze mineralen op zichzelf niet schadelijk zijn voor de gezondheid, kunnen ze problemen veroorzaken in huishoudelijke apparaten en leidingen. Dit is waar waterontharders van wateronthardersws.nl in beeld komen. In deze tekst zullen we de technologie achter waterontharders verkennen en begrijpen hoe ze hard water verzachten.
Harsbed en ionenuitwisseling
Het hart van een waterontharder is het harsbed, dat bestaat uit miljoenen kleine hars kralen. Deze hars kralen zijn meestal gemaakt van polystyreenhars met sulfonzuurgroepen. Deze groepen hebben een negatieve lading. Wanneer hard water door het harsbed stroomt, worden de positief geladen calcium- en magnesiumionen aangetrokken tot de negatieve ladingen op de hars kralen.
Absorptie van calcium- en magnesiumionen
Als het harde water door het harsbed stroomt, hechten de calcium- en magnesiumionen zich aan de hars kralen. Dit proces staat bekend als adsorptie. Terwijl deze ionen aan de hars worden gebonden, worden andere positieve ionen, zoals natrium ionen, uitgewisseld voor de calcium- en magnesiumionen. Hierdoor wordt het water verzacht, maar er wordt een kleine hoeveelheid natrium aan het water toegevoegd. Dit maakt het water niet alleen zachter, maar ook licht zoutachtig.
Regeneratie van het harsbed
Na verloop van tijd raakt het harsbed verzadigd met calcium- en magnesiumionen en moet het worden geregenereerd. Dit gebeurt met behulp van een zoutoplossing die in een aparte tank wordt bewaard. Tijdens het regeneratieproces wordt de zoutoplossing over het harsbed geleid. De natriumionen uit het zout hechten zich aan de hars kralen, waardoor de calcium- en magnesiumionen worden weggespoeld en in de afvoer terechtkomen. Het harsbed is nu weer klaar om meer hard water te verzachten.