Het feit dat klimaatverandering plaatsvindt, is de laatste jaren steeds meer doorgedrongen in onze samenleving. Steeds vaker merken we namelijk dat het weerpatroon enorm op en neer schommelt. Dit is dan vaak in de vorm van extremen. Juist héél warm of héél koud. Ook zien we deze extremen andersom terug. Bijvoorbeeld koele zomers of zachte winters. Bij veel mensen is het daarom ook doorgedrongen dat we als mensheid actie moeten ondernemen om verdere klimaatverandering tegen te gaan. Iedereen wil namelijk dat zijn nageslacht in de toekomst een veilig bestaan kan opbouwen. Alleen samen kunnen we de aarde redden.
Wat is zero waste?
In het geval van milieubewust leven, horen we ook vaak de term zero waste. Maar wat wordt hier nu precies mee bedoeld? Zero waste staat voor een ethisch, efficiënt, economisch en visionair doel. Dit doel moet mensen helpen om hun levenswijze aan te passen waardoor ze op een bepaalde manier gaan handelen, zodat een duurzame en natuurlijke kringloop bewerkstelligd wordt. Alle gebruikte materialen zullen bij een zero waste maatschappij dan ook door anderen gebruikt moeten kunnen worden. Dus minder of geen wegwerp plastic en andere materialen die maar 1 keer worden gebruikt.
Zero waste producten
Om zero waste te kunnen bereiken, zullen producten ook geproduceerd moeten worden met zero waste in het achterhoofd. Deze zero waste producten moeten zo ontworpen en gemanaged worden dat de giftigheid van afval en de hoeveelheid aan materialen drastisch omlaag wordt gehaald. Of beter nog, helemaal geëlimineerd worden. Daarnaast moeten de bronnen, waar de grondstoffen van deze zero waste producten vandaan komen, op een ecologische manier gehandhaafd worden. Ook de afvalverwerking van producten zal volledig naar recyclebaar moeten gaan, in plaats van het te verbranden of te begraven. Zero waste producten zullen eraan bijdragen dat de uitstoot van gevaarlijke broeikasgassen flink zal afnemen. Dit komt dan de gezondheid van mensen, dieren, planten en de hele aarde ten goede.
Tijd om klimaatverandering serieus te nemen
Er zijn nog altijd genoeg mensen die de klimaatverandering niet zo serieus nemen als dat ze zouden moeten. Kijk alleen al maar naar de recente overstromingen in België, Duitsland en Limburg. Nog nooit waren de gevolgen van wateroverlast hier zo groot. Het wordt dus tijd dat we met ons allen als samenleving actief bezig gaan zijn met het bestrijden van klimaatverandering.