Heb je al eens gehoord van burgerparticpatie? Of weet je misschien wat het betekent? Kort gezegd betekent het in welke mate de burger wordt gehoord over beslissingen in een gemeente. Dit klinkt misschien als iets dat niet veel verschil kan maken maar het tegen deel is waar. Burgers worden gezien als de motor van een gemeente. Zij brengen leven in de brouwerij en worden gezien als de ziel van een wijk. Burgers hebben echter nog geen invloed bij de besluitvorming, want de ideeën en de uitvoering hiervan vindt nog steeds plaats in de bestuurskamers van de gemeenteraad. Meestal wordt dit overlegd in een college van bestuurders en wethouders.
Een goede toepassing van burger participatie
Gemeente vragen burgers om advies zodat zij meer betrokken worden. Daarnaast wordt dit gedaan voor de creatie van een maatschappelijk draagvlak. Dit wordt meestal gedaan door het gebruik van digitale platformen, een adviesraad of consultatierondes. Via zo een platform kan een maatschappelijk probleem beter in kaart worden gebracht en kan er waardevollere informatie worden verkregen. Hierdoor is het voor de gemeente een handig en vooral informatief instrument.
Burgerparticipatie en de invloed ervan
De invloed uit participatie van burgers is goed merkbaar en een heuse trend geworden. Dit is allemaal te danken aan de verkleining van afstand tussen overheid en burgers. Deze afstand wordt steeds kleiner waardoor het volk steeds belangrijker wordt. Dit is een van de redenen waarom de afstand tussen overheid en burgers de afgelopen enorm is verkleind. Zien steeds meer in dat burgers een basis vormen van hun agenda.
Social media en de invloed van burgerparticpatie
Je hoort vaker dat sociale media alleen maar negatieve gevolgen hebben gehad. Mensen zitten steeds langer op hun telefoon, alles vindt digitaal plaats en mensen raken steeds meer afhankelijk van deze media. Toch heeft social media ook enkele positieve gevolgen gehad. Op het gebied van burgerparticipatie heeft social media ervoor gezorgd dat mensen zich steeds meer interesseren in maatschappelijke gebeurtenissen. Ook zie je dat steeds meer mensen zich hiervoor inzetten, dit delen via social media en daardoor een heuse stroming creëren.
De mate van burgerparticipatie
Om te meten in welke mate de burgers worden betrokken bij alle ups en downs kan er gebruik worden gemaakt van een Burgerparticipatieladder. Met deze participatieladder kan er worden bepaald in welke mate de gemeente haar burgers betrekt en vraagt om advies. Zo zal een gemeente die zich onderaan de ladder bevindt maar beperkt betrekken in de besluitvorming binnen een gemeente. Burgerparticipatie wordt steeds belangrijker en daarom is het cruciaal dat een gemeente een goede burgerparticipatie uitvoert en hierdoor hoger op de ladder komt.