Lijkt jou het leuk om piano te kunnen spelen? Veel mensen vinden de piano een mooi instrument. Dat is het ook natuurlijk. Bovendien kun je er al snel een liedje op spelen. Ben jij benieuwd hoe je dat het beste kunt aanpakken? Lees dan verder.
Hoe je dat doet
Het is belangrijk dat je meteen al met de juiste houding en de juiste vingerzetting begint. Als je natijd iets af moet leren is dat veel moeilijker dan iets aanleren. Begin dus meteen goed. Dat kun je trouwens op verschillende manieren doen: goed beginnen. Lees verder voor tips en tricks!
YouTube of les nemen
Tegenwoordig vind je alles op het internet. Er is vast wel een tutorial waarin uitgelegd wordt hoe jij voor de piano moet zitten en hoe jij jouw vingers moet houden. Wat trouwens super onhandig is hierbij: lange nagels. Dat gaat niet goed werken.
Wat ook belangrijk is, dat je eigenlijk niet zoveel op de toetsen kijkt. Vaak is namelijk je gevoel sneller. Kijken kost tijd. Niet iedereen vindt dit hoor, kijk dus hierbij wat voor jou werkt. Het is sowieso interessant om te kijken hoe je speelt zonder te kijken.
Piano fixen
Een piano is duur. Wat je kunt doen is bijvoorbeeld een piano huren. Dan kun je eerst uitproberen of de piano jouw instrument is. Het zou een beetje jammer zijn als je een instrument hebt en je doet er na een maandje niks meer mee.
Leren spelen
Piano leren spelen kun je op verschillende manieren doen. Je kunt zelf er wat van proberen te maken. Je kunt een filmpje bekijken op YouTube of je neemt les. Wat voor jou werkt, dat moet je zelf ontdekken.
Mozart muziek
Soms krijg je als je les neemt Mozart muziek of iets anders. Niet iedere docent werkt met Mozart muziek. Sommige docenten werken met meer moderne stukken. Wat vind jij leuk? Hou je van Mozart muziek of ben jij meer van bijvoorbeeld de popmuziek?
Wat je ook kan verwachten dat zijn Etudes. Dit zijn muziekstukken die geschreven zijn om te oefenen. Zo leer je spelen. Soms is dat taai, want veel mensen willen gewoon ‘een liedje spelen’. Het advies is, om toch even door de zure appel heen te bijten. Want als je eenmaal de basis onder de knie hebt, dan kun je veel andere stukken straks ook makkelijker spelen. Dan pas leer je goed piano spelen! Misschien ga je er wel zelfs jouw beroep van maken, omdat het jouw roeping blijkt te zijn…