Tegenwoordig wordt er steeds minder plastic gebruikt bij het maken en verpakken van producten. Dit wordt gedaan om de impact op het milieu te besparen en te zorgen voor een algemeen lagere impact van dit plastic op het klimaat. Pet flesjes, juice flesjes en andere soorten flessen, worden dan ook steeds minder vaak gebruikt. Sinds 2021 zit er zelfs statiegeld op plastic flessen. Hiermee hoopt de overheid dat er minder plastic in de natuur beland en er dus meer gerecycled wordt. Er worden dus steeds meer maatregelen genomen om het plastic te verminderen. Er zijn dan ook steeds meer mensen die bang zijn dat er over een paar jaar geen plastic meer is.
Zijn er nu ook echt minder pet of juice flesjes in de natuur?
Sinds de introductie van deze regel vragen mensen zich al af of het zin heeft. Ofwel, liggen er nu ook minder plastic flessen in de natuur? Hier is nog geen duidelijk antwoord op te geven. De eerste prognose van dit jaar laat zien dat er inderdaad als minder flesjes in de natuur belanden. Er zijn dus al verschillende wetenschappers en geleerden die de regel een succes noemen. Echter is het daar nog te vroeg voor. Want het uiteindelijke doel is niet dat de flesjes in een prullenbak komen, maar juist ingeleverd worden om te recyclen. Hierover zijn nog geen cijfers bekend.
Hebben juice flesjes ook statiegeld?
Tot nu toe hebben alleen een bepaald soort flesjes statiegeld. Hieronder vallen de pet flesjes van maximaal 0,5 liter en de frisdrankflessen (van meer dan 0,5l). Andere plastic flesjes zoals juice flesjes hebben hier nog geen last van. Dat betekent dat ook kleinere flesjes met vloeistof nog makkelijk in het milieu kunnen belanden. Voorbeelden hiervan zijn poppers, shotjes (alcoholisch) en groente/ fruit shotjes (non-alcoholisch). Al met al belanden deze soorten juice flesjes nog regelmatig in de natuur.
Statiegeld op al het plastic?
Er zijn dus al enkele soorten plastic waar tegenwoordig statiegeld op zit. Dit zijn tot nu toe alleen nog plastic drinkflesjes. Veel mensen zijn bang dat dit uiteindelijk op meer producten komt te zitten en de kans is redelijk groot dat dit gebeurt. Denk bijvoorbeeld aan statiegeld op frieten bakjes of op andere plastic voedsel containers. Dat zou een goede keuze zijn voor dit wereldwijd plastic probleem te verminderen. Echter zal dit nog niet snel gebeuren en zal het nog wel een aantal jaar duren voordat zulke regelgevingen worden vastgelegd. Kortom, plastic zal de komende jaren nog steeds te zien zijn in het straatbeeld.
Benieuwd naar de rol van verpakkingen bij voedselveiligheid en kwaliteit? Lees dan hier verder.