Onder beleggers wordt het steeds populairder en aantrekkelijker om te beleggen met CFD’s. Maar wat zijn CFD’s eigenlijk en waarvoor worden ze gebruikt? De CFD betekenis staat voor Contract For Difference. Dit is een financieel product waarmee beleggers kunnen profiteren van een koersstijging of -daling van een onderliggend product. Het is als het ware een contract tussen de koper en de verkoper. Het punt is echter dat bij de aankoop van een CFD dat de koper geen eigenaar wordt van het onderliggend product.
Vanaf het moment van de overeenkomst wordt het waardeverschil, van een aandeel bijvoorbeeld, pas verrekend. Nadat de positie is gesloten van het aandeel, vindt de afrekening van de winst en het verlies pas plaats. Mocht je een positie aangaan, dan vindt er geen betaling plaats. Met CFD’s is het zowel mogelijk om in te spelen op koersstijgingen (long) en koersdalingen (short) van een aandeel. CFD’s vertegenwoordigen altijd één keer de onderliggende waarde van een aandeel. Een CFD is ook beschikbaar voor allerlei verschillende onderliggende waardes.
Voordelen van CFD handel
Zoals bij elk product of dienst zitten er zowel voordelen als nadelen aan CFD handel vast. Deze zullen we hieronder verder gaan bespreken.
Allereerst de voordelen. Een CFD belegger handelt met een soort van hefboom. Om in een CFD positie in aandelen te handelen, heeft de belegger maar 10 tot 20 procent van de onderliggende waarde nodig op zijn of haar rekening. Dit noemt men een margin. Op een index of voor grondstoffen is vaak maar 0,5 tot 2 procent vereist. Een belegger kan met zijn of haar kapitaal dus behoorlijk wat grote posities innemen en een mooie winst maken. Daarnaast zijn de transactiekosten om te handelen via CFD’s zeer laag.
Een ander groot voordeel is het grote aanbod. CFD’s beperken zichzelf namelijk niet alleen tot aandelen of aantal indices. CFD’s zijn ook mogelijk voor andere producten zoals, brandstoffen, valuta’s, crypto’s en obligaties. Een CFD belegger kan op CFD posities een stop-loss plaatsen. Dit houdt in dat wanneer het verlies dermate oploopt, de CFD positie automatisch wordt gesloten. Zo wordt een te groot verlies voorkomen. Daarnaast hebben CFD’s in tegenstelling tot futures en opties geen vaste vervaldatum. De belegger kan daarom de CFD posities zo lang mogelijk vasthouden.
‘’Nadelen’’ van CFD handel
Zoals bij elke beleggingsoptie zijn er altijd risico’s aan verbonden. Dit weet de belegger meestal op voorhand ook. Nu zijn het niet zozeer echte nadelen, maar dingen op rekening mee te houden.
Zoals hierboven bij de voordelen beschreven is, kan een hefboom constructie goed van pas komen. Echter neem je hierbij ook meer risico. Dit komt omdat de belegger grotere posities inneemt dan op zijn of haar rekening staat. Echter kan dit risico beperkt worden door een stop-loss.
Een CFD belegger zal ook rente moeten betalen als zijn CFD positie overnacht aanhoudt. Hierover wordt dan een financieringsinterest betaald. Over een positiewaarde van 10.000 euro bijvoorbeeld is dit echter maar een heel klein bedrag, zo’n 83 cent namelijk.
Handelen met CFD
De CFD handel vindt meestal plaats via een zogenaamde broker. Een broker is de persoon die actief handelt tussen de belegger en de financiële markt. Doordat CFD’s relatief goedkoop zijn, kun je al met een klein kapitaal een groot rendement behalen. CFD’s zijn dan ook uitermate geschikt voor traders, vanwege het potentieel aan hoog rendement op de korte termijn. In tegenstelling tot normale aandelen, waarbij het maanden of jaren kan duren voordat er rendement behaald wordt.
Een belegger van CFD’s kan posities innemen op zowel opwaartse als neerwaartse koersbewegingen. Oftewel, hij kan een long of short positie innemen. Short selling houdt in dat de belegger de positie eerst verkoopt met de bedoeling om deze later weer in te kopen. Zo probeert de belegger winst te behalen op de daling. Long selling is het klassieke idee van beleggen. Je verwacht over een bepaalde periode dat jouw aandelen meer waard worden.