Het is een onderwerp waar niet veel mensen graag over willen spreken. Het inschakelen van een advocaat is dan ook voor veel mensen een lastige stap om te maken, op het moment dat ze ergens niet uitkomen met een ander. Toch is het helemaal niets om je voor te schamen, ontzettend veel mensen vragen namelijk bijstand van een advocaat. Bijvoorbeeld voor een begeleidende rol tijdens een scheiding, of als adviserende rol tijdens een conflict met werk gerelateerde contacten. In deze blog staan alle punten, waarvoor je naar een advocaat kunt gaan volledig en duidelijk uitgewerkt.
Oplossing tijdens een echtscheiding
De emoties lopen vaak hoog op, tijdens het maken van afspraken bij een echtscheiding. Dat is ook helemaal niet vreemd, want midden tijdens je emotionele verwerking zullen er harde beslissingen genomen moeten worden. Denk hierbij aan een financieel plan, voor jezelf maar ook je ex-partner en ook de eventuele zorgplicht over de kinderen. In welke stad gaan ze bijvoorbeeld naar school? Om dit allemaal duidelijk en netjes op papier te zetten, is begeleiding vaak de beste optie. Hierbij zal de mediator naar beide kanten van het verhaal luisteren en op basis daarvan maatwerk leveren. Soms stappen mensen direct naar de rechter, waarbij ze in die periode geen oog meer hebben voor hun ex-partner maar alleen denken aan hun eigen belang. Dit gaat dan vaak ten koste van de omgeving, denk bijvoorbeeld aan de kinderen. Een gerechtelijke uitspraak is namelijk keihard en is uiteindelijk maar een deel van de oplossing. Het starten van een mediation verloopt daarnaast ook sneller dan een volledige echtscheidingsprocedure.
Familieruzie door een erfenis, hoe los je dat op?
De erfenis verdelen van een pas overleden familielid. Een lang en ingewikkeld proces, waarbij er regelmatig ruzies ontstaan binnen de familie doordat het vooraf niet duidelijk is gemaakt hoe de erfenis verdeeld gaat worden. Het probleem zit hem namelijk vaak in de verklaring van erfrecht, dit is een verklaring vanuit de notaris waarin staat wie er recht heeft, en op hoeveel procent diegene recht heeft. Hierbij moeten alle erfgenamen deelnemen, om het proces in werking te zetten. Op het moment dat een familielid weigert om deel te nemen, kun je aankloppen bij een advocatenkantoor. Die kunnen dan een kantonrechter vragen om de erfgenaam een termijn te stellen waarin hij/zij antwoord moet geven op de verklaring.
Hoeveel kost een advocaat?
In 2020 is er een onderzoek gedaan, naar wat de gemiddelde kosten zijn van de verschillende soorten rechtsgebieden in Nederland. Daar kwam uit dat het gemiddelde uurtarief op 220 euro ligt. Het ondernemingsrecht valt hierbij het hoogste uit, dat is namelijk 240 euro. Het personen- en familierecht ligt iets onder het gemiddelde, met 217 euro per uur. Verder beginnen de advocatenkosten bij een zaak zoals een echtscheiding pas vanaf 600 euro. En een persoonlijk advies vanaf 140 euro.