Wil jij je verdiepen in verschillende vormen van geld verdienen, omdat je ineens over veel geld beschikt? Jouw vermogen voor je laten werken is natuurlijk een mooie vorm van slimmer werken. Dan is de term vermogensbeheer wellicht vast een keer voorbij gekomen. Het wordt nogal vaak gebruikt. Maar, wat is vermogensbeheer nu precies en welke vormen zijn er zoal? Wil je daar meer inzicht in? Lees dan gerust verder. Wellicht worden hier jouw vragen in beantwoord.
Vermogensbeheer
Meestal bedoelt men met vermogensbeheer het beheer van grotere vermogen. Wat wordt verstaan onder vermogen? Feitelijk is vermogen niets meer dan de waarde van jouw bezittingen min de schulden die je hebt. Het is het vermogen zoals ook dit bij de belastingdienst wordt aangemerkt als vermogen. Dit houdt in dat het huis waarin je woont bijvoorbeeld niet meetelt, maar spaargeld en aandelen wel.
Vermogensbeheer wordt vaak gedaan door derden. Denk daarbij aan organisaties of personen die hierin gespecialiseerd zijn. Vermogensbeheer kan collectief maar ook op individuele basis worden gedaan.
Bij individueel vermogensbeheer is er één persoon die zijn of haar vermogen toevertrouwt aan een beheerder. Daarbij zijn er afspraken over hoe dit beheert moet worden, wat de vrijheden zijn voor de beheerder, hoe de beheerder verslag doet van alle acties, etc. Bij individueel vermogensbeheer gaat het om behoorlijke grote bedragen. Vaak is circa 100.000 euro de ondergrens die beheerders hanteren.
Beleggingsfondsen zijn daarentegen juist een voorbeeld van een collectief vermogensbeheer. Hier leggen veel mensen relatief weinig geld in, maar is er toch sprake van veel vermogen doordat veel mensen meedoen.
Discretionair vermogensbeheer
Bij discretionair vermogensbeheer mag de partij die het vermogen beheert zaken aankopen of verkopen voor de klant. Diegene weet namelijk wat de voorwaardes zijn en welke bevoegdheid diegene heeft ten aanzien van aankoop en verkoop.
Fiduciair vermogensbeheer
Letterlijk betekent fiduciair vermogensbeheer, vermogensbeheer in goede trouw. Met name bijvoorbeeld pensioenfondsen en stichtingen besteden het beheer van het vermogen uit aan fiduciair beheerders. Uit onderzoek van KPMG (2020) blijkt dat zelfs ruim 80% van alle Nederlandse pensioengelden is ondergebracht in deze vorm. Een fiduciair manager overziet en past alle aspecten die er komen kijken bij vermogensbeheer in. Denk daarbij aan beleggingsstrategie, risk management en het actief beheren en uitbesteden van portefeuilles.