Het hobbelpaard is (vaak) houten speelgoed dat eruitziet als een paard. Hout is trouwens ook met een opmars gekomen. Natuurlijke materialen doen het tegenwoordig goed. Misschien overweeg jij ook wel een hobbelpaard te kopen?
Een hobbelpaard is meestal van hout, maar kan ook van metaal zijn, soms zit er zelfs een vacht op en een echt leren zadel. Later kwamen er ook meer kunststof hobbelpaarden.
In eerste instantie was het hobbelpaard gemaakt van papier-maché en een metalen frame. Het was eigenlijk speelgoed voor de welgestelden. Pas toen het ook van hout werd gemaakt, was het ook beter betaalbaar en beschikbaar voor de minder rijk bedeelden.
Paard van Troje
Het hobbelpaard is afgeleid van het paard op wielen. Daarbij is het beroemdste paard op wielen natuurlijk het welkbekende paard van Troje. Het verhaal over het paard van Troje komt uit de Griekse mythologie. Het vertelt hoe Grieken het lukte om Troje binnen te dringen door zich te verstoppen in een megagroot houten paard op wielen.
Hobbelpaard
Wanneer werd een paard op wielen een hobbelpaard? Men vermoed dat het hobbelpaard in de 17e eeuw is ontstaan in de Verenigde Staten. Uiteindelijk kwam het halverwege de 19e eeuw naar Europa. Met name in Duitsland, op plekken waar veel bos was, werden veel hobbelpaarden gemaakt.
Houten speelgoed
Het hobbelpaard is tegenwoordig nog steeds het ultieme houten speelgoed. Er zijn wel steeds meer creatieve vormen van houten speelgoed. Er wordt van alles mee gemaakt. Keukentjes, poppenhuizen, Kapla, etc. Het is allemaal speelgoed dat je uitnodigt om jezelf te ontwikkelen.
Kapla is het ultieme speelgoed voor kinderen die van bouwen houden. Kapla bestaat uit houten plankjes in diverse maten. Hierdoor kun je met de plankjes heel creatief iets bouwen. Heb je genoeg Kapla? Dan kun je hier echt eindeloos mee spelen. Het is ook niet te makkelijk, want het zijn losse plankjes: als het niet stevig genoeg is opgebouwd kan er zomaar wat omvallen.
Heb je trouwens al gehoord van een Wobbel? Dit is eigenlijk een soort aan de uiteinden gekrulde snowboard. Met als gevolg dat je er in het midden op kunt staan. En als je dan weer links als standbeen gebruikt en daarna je rechterbeen als standbeen, dat je schommelt. Het werkt dus eigenlijk als een soort schommel, maar dan eentje om op te staan.