Het is gebruikelijk dat zwakke, oudere of beperkte mensen die zorg nodig hebben dit vaak krijgen binnen de muren van een verzorgingstehuis of ziekenhuis. Daar zijn alle benodigdheden om zo goed mogelijk voor deze mensen te zorgen binnen handbereik. Toch is het de laatste jaren steeds vaker zo dat verzorgers naar de client toegaan. Zorg buiten een zorginstelling of verzorgingstehuis noemt met ambulante zorg of ambulante begeleiding. Dit betekent letterlijk dat de zorg die wordt geleverd niet gebonden is aan een plaats. Zeker vanaf het begin van de coronapandemie zie je dat de ambulante begeleiding in Nederland sterk is gestegen. Dat komt onder andere door de overvolle ziekenhuizen.
Hoe ziet ambulante begeleiding eruit?
Iemand die ambulante begeleiding verleent heeft in principe dezelfde werkzaamheden als een verpleegkundige die in een verpleeghuis of zorginstelling werkzaam is. Vaak heeft zo iemand echt een band met de client. Ze spreken vaak af bij de client thuis en voeren veel gesprekken met elkaar. De client krijgt dan ook echt het gevoel dat ze de verpleegkundige kennen. Hier doet een ambulante begeleider ook echt zijn of haar best voor. Het helpt ook als de client zich open opstelt tegenover deze begeleider. Dit maakt het voor de verpleegkundige makkelijker om zorg te verlenen en aan de wensen en behoeften van de client te voldoen. Waarom veel mensen kiezen voor ambulante begeleiding? Ten eerste omdat ze dit een stuk persoonlijker vinden dan begeleiding in een ziekenhuis of zorginstelling. En ten tweede omdat het een stuk goedkoper is. Het kan namelijk best wat kosten om in een ziekenhuis te mogen liggen. De overheid stimuleert ambulante zorg dan ook.
Iets voor jou?
Ambulante zorg kan iets voor jou zijn wanneer je op jezelf woont en merkt dat sommige dingen moeilijker gaan door toedoen van een handicap, beperking of ziekte. Ook wanneer je psychische problemen hebt of gewoon hulp nodig hebt met structureren van je dag, week of maand kan ambulante zorg jou helpen.