Wat is waterkefir? Voordelen, gebruik en recept
Waterkefir is een drank die geliefd is om zijn bruisende smaak en indrukwekkende gezondheidsvoordelen. Waterkefir maken doe je eenvoudig thuis met slechts een paar ingrediënten. Dit artikel zal je uitleggen waarom en hoe je het zelf kunt maken.
Wat is waterkefir?
Waterkefir is een gefermenteerde, koolzuurhoudende drank die wordt gemaakt met behulp van waterkefirkorrels. Daar waar gewone kefir wordt gemaakt van melk, wordt waterkefir gemaakt door suikerwater te combineren met waterkefirkorrels – een soort korrelachtige cultuur van bacteriën en gist. Daarmee is waterkefir ideaal voor iedereen die een zuivelvrij of veganistisch dieet volgt. Een van de belangrijkste voordelen van waterkefir is de aanwezigheid van probiotica. Probiotica zijn bacteriën in je darmen die een rol spelen in bijna elk aspect van je gezondheid, van een boost van het immuunsysteem tot en met kankerpreventie. Yoghurt mag dan de bekendste bron van probiotica in het moderne dieet zijn, kefir wordt eigenlijk als een betere bron beschouwd, omdat het een divers scala aan bacteriën en gist bevat.
Dankzij de hoge concentratie nuttige bacteriën kan het toevoegen van waterkefir aan je dagelijkse voeding je immuunsysteem een flinke oppepper geven.
Uit onderzoek blijkt dat bepaalde stammen probiotica kunnen helpen het risico op darminfecties te verkleinen, urineweginfecties bij vrouwen te voorkomen en helpen bij het onderdrukken van ontstekingsreacties die worden veroorzaakt door problemen zoals astma.
Waterkefir maken doe je makkelijk thuis
Waterkefir is ongelooflijk smaakvol, waardoor je gemakkelijk verleid wordt om te profiteren van de vele gezondheidsvoordelen die deze drank biedt. De smaak kan variëren op basis van vele factoren, maar wordt vaak beschreven als licht zoet met een beetje milde nasmaak.
Om waterkefir zelf te maken, combineer je 600 ml water met 30 gram suiker en 5 gram biologische gedroogde echte waterkefirkorrels. Je kunt er gedroogde vruchten zoals vijgen of abrikozen aan toevoegen. Zet het potje afgedekt in een warme ruimte met een temperatuur van 20-24°C en laat het 24-48 uur gisten. Filter de inhoud met een vergiet om het fruit en de kefirkorrels te verwijderen (de korrels gebruik je voor een nieuwe batch). Eigenlijk is het vooral een goede manier om in enkele dagen van je gewone zelfgemaakte limonade zelfgemaakte priklimonade te maken. De DIY-champagnes bevatten ongeveer een half procent alcohol. Party time!