Hoewel de zomer nog moet beginnen, is het voordat je het weet weer winter. Veel mensen weten niets tot weinig over warmtepompen. Zelfs met vrieskou buiten, kan een warmtepomp je woning comfortabel verwarmen. In deze blog geven we antwoord op de vraag: hoe werkt een warmtepomp in de winter? Verder bespreken we hoe ze warmte uit de omgeving halen, wat het effect is op het rendement en hoe je je warmtepomp winterklaar kunt maken.
Warmtepomp in de winter gebruiken
Zelfs tijdens koude wintermaanden met temperaturen onder nul, zorgt een warmtepomp voor aangename warmte in je huis. Hoe werkt een warmtepomp in de winter? De lucht, hoe koud ook, bevat nog steeds bruikbare energie. De warmtepomp onttrekt deze energie en zet die om in nuttige warmte voor je woning. Deze kou wordt vervolgens omgezet in bruikbare warmte door de warmtepomp. Zo geniet je ongeacht het winterse weer van een comfortabel en verwarmd huis. Als je in detail wilt weten hoe je jouw warmtepomp in de winter werkt, kun je de hulp inschakelen van een verduurzaamhulp. Zij kunnen je deskundig advies geven over de werking van warmtepompen.
Rendement van een omkeerbare airconditioner in de winter
Het rendement van een warmtepomp verminderd in de wintermaanden, met name bij temperaturen onder het vriespunt. Dit komt doordat de hoeveelheid energie die uit de buitenlucht, bodem of water gehaald kan worden, afneemt naarmate het dichter bij het vriespunt komt. Een warmtepomp is ook voordelig in de winter, want de mate van de vermindering hangt af van het type warmtepomp dat je hebt:
Luchtwarmtepompen ervaren de grootste daling in rendement. Bij temperaturen rond -10 °C kan de COP (coëfficiënt van prestatie) dalen tot 2 of 3.
Een bodemwarmtepomp heeft minder last van de kou, omdat de bodemtemperatuur stabieler is. De COP daalt wel iets, maar blijft doorgaans rond de 3 à 4.
Hybride warmtepompen schakelen bij lage temperaturen over op een cv-ketel, waardoor het rendement minder sterk daalt.
Zekerheid met een hybride warmtepomp
Naast comfort en zekerheid, levert een hybride warmtepomp ook nog eens een flinke besparing op je energiefactuur. De cv-ketel springt alleen bij wanneer dat echt nodig is, waardoor je tot wel 70% op je gasverbruik kunt besparen. Bovendien is een hybride warmtepomp een duurzame keuze. De warmtepomp haalt haar energie uit de buitenlucht, wat een hernieuwbare bron is. Zo draag je bij aan een beter milieu. Als je op zoek bent naar een comfortabele, betrouwbare en duurzame manier om je woning te verwarmen, dan is een hybride warmtepomp zeker een goede optie.
Warmtepomp in de winter onderhouden
Om je warmtepomp optimaal te laten presteren tijdens de winter, is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Zorg ervoor dat de ventilatieroosters vrij zijn van bladeren en ander vuil. Laat de warmtepomp jaarlijks controleren door een erkende installateur. Zo voorkom je storingen en garandeer je een warmtepomp in de winter die werkt. Om te investeren in andere vormen van isolatie, zorg je ervoor dat jouw warmtepomp in de winter niet overbelast raakt. Deze investering hoeft niet duur te zijn. Zelfs met isolerende gordijnen, kun je jouw woning al beter isoleren.
Warmtepomp is ook in de winter een duurzame en comfortabele keuze
Een warmtepomp biedt niet alleen een comfortabele manier om je woning te verwarmen, maar is ook een duurzame alternatief voor gas. Door te kiezen voor een goede warmtepomp, geniet je van een efficiënte en milieuvriendelijke verwarming, zelfs tijdens de koudste dagen van het jaar. Een warmtepomp kan een dure investering zijn, maar betaalt zich op de lange termijn terug door een lagere energierekening en een hogere waarde van je woning. Ook zijn er voldoende subsidies beschikbaar die het verduurzamen van je woning financieel ondersteunen.