Als je er nog nooit mee te maken hebt gehad, zal het gegarandeerd binnenkort gebeuren: je moet een kast in elkaar gaan zetten. Ja, we weten het allemaal: dat is een behoorlijke klus. We veroordelen je niet als je wat scheldwoorden gaat uitflappen of de hamer door de kamer gooit. Als je de volgende tips volgt, heb je wat minder stress.
Kast met kant-en-klare onderdelen
Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende situatie. Je haalt het pakket op bij de meubelzaak en je moet hem zelf in elkaar zetten. Wanneer je het pakket opent, schrik je je een hoedje: schroeven, draadeinden, tien soorten planken en noem maar op. Het is belangrijk om dan kalm te blijven. Pak er als eerst de handleiding bij en check of alle onderdelen in het pakket zitten. Zo niet, dan kun je vaak bij een automaat de missende schroef ophalen. Sorteer de onderdelen en leg ze zo neer dat je een goed overzicht hebt. Bij het volgende punt gaat het vaak mis: het volgen van de handleiding. Het is essentieel om daadwerkelijk alles stap voor stap te doen. Misschien lijkt het in eerste instantie niet moeilijk en denk je het zonder handleiding te kunnen, maar niets is minder waar.
Zelf een kast ontwerpen en bouwen met draadeinden
Misschien heb je inspiratie opgedaan om helemaal zelf een kast te ontwerpen. Dit doe je niet zomaar, want er komt heel veel bij kijken. Je moet verstand hebben van het materiaal en weten hoe je losse onderdelen met elkaar kunt verbinden. Om zelf een kast te kunnen maken, moet je al het materiaal zelf aanschaffen, denk aan schroeven, houtlijm en draadeinden. Neem de tijd om een lijstje te maken van benodigdheden. Teken het ontwerp dat je in gedachten hebt en schrijf daar de afmetingen en de materialen bij. Als beginproject kun je een kast maken van steigerhout of pallethout. Een open kast is dan het makkelijkst omdat je geen rekening hoeft te houden met lades en deurtjes. Het is belangrijk dat je alles netjes afmeet en lijnen aftekent met een waterpas. Hoe meer tijd je neemt, hoe beter de kast uiteindelijk zal worden.