Dansjes, tutorials, lipsyncen en kattenfilmpjes. Je vind dit allemaal op het social media platform genaamd TikTok. In korte videos van 3 tot 15 seconden komt van alles voorbij op je homepage. Het is daarom ook niet gek dat TikTok ineens zo razend populair is. TikTok kwam oorspronkelijk in 2016 uit. Veel jongeren proberen vaak als eerste nieuwe vormen van social media. Het is daarom ook niet gek dat TikTok heel erg populair is bij jongeren en de oudere generatie nog niet heeft bereikt. In Nederland en België waren er in 2019 4,5 miljoen actieve gebruikers. Net als bijvoorbeeld Instagram heeft TikTok ook veel influencers met miljoenen volgers. Hier blijft het natuurlijk ook de vraag of dit allemaal echte volgers zijn of dat de influencers TikTok volgers kopen.
Oorsprong van TikTok
TikTok is een app waarin dus korte filmpjes gedeeld kunnen worden. Denk aan filmpjes die bijvoorbeeld ook op facebook of instagram staan maar dan een stuk korter. TikTok is gemaakt door Bytedance. Dit is een grote Tech ontwikkelaar in China. TikTok heet in China niet TikTok maar Douyin en heeft meer dan 450 miljoen gebruikers. Het gebruik van TikTok is makkelijk. Gebruikers filmen zichzelf terwijl ze dansen of playbacken. Dit allemaal in korte filmpjes die makkelijk te bewerken zijn met geluidseffecten en liedjes. Door het gebruiksgemak steeg TikTok in 2018 met meer downloads dan bijvoorbeeld facebook of youtube. TikTok is dus een voortdurende stroom aan grappige video’s en challenges. Jongere zijn steeds opzoek naar nieuwe manieren van verbindingen en TikTok is een unieke manier om dit te bereiken.
TikTok in Amerika
Ook in Amerika is TikTok razen populair. Dit zorgt echter voor veel kritiek van de Amerikaanse overheid en met name van president Trump. Zij verwijten dat TikTok te dichte banden heeft met de Chinese overheid door het bedrijf ByteDance. Er wordt gevreesd dat Persoonlijke gegevens gedeeld worden met de Chinese overheid. Daarom heeft president Trump een verbod aangekondigd op TikTok die ingaat op 15 september. ByteDance is daarom aan het kijken of de Amerikaanse tak van het bedrijf verkocht kan worden. De Amerikaanse tak zou ongeveer 20 tot 30 miljard doller waard zijn. Microsoft en Walmart hebben samen al aangegeven geïnteresseerd te zijn. Bytedance is zelf aan het kijken voor een alternatief plan waarin geen sprake is van een verkoop. In plaats van een verkoop zou de Amerikaanse overheid een aandeel krijgen en samenwerken met TikTok. Dit om te garanderen dat de data niet doorgespeeld wordt aan de Chinese overheid. De vraag is of alles voor 15 september rond kan komen. Mocht dit niet het geval zijn dan zal er in Amerika een verbod komen op de app.