Meestal kan je prima rijden als je diabetes hebt. Maar er zitten bepaalde risico’s aan vast. Bij beide diabetes vormen (type 1 en 2) zijn er risico’s. Deze risico’s worden het grootst als je medicijnen gebruikt die een hypo kunnen veroorzaken. Bij een hypo heb je een te lage bloedsuiker. Hierdoor wordt je duizelig, ga je zweten, krijg je hoofdpijn en nog meer. Ook is het mogelijk dat je op langetermijnproblemen krijgt aan uw ogen, zenuwen of bloedvaten. Bij iedereen zijn de gevolgen van diabetes anders, daarom is het belangrijk dat je kunt inschatten welke risico’s je loopt in het verkeer. Het is verstandig om met je arts of diabetesverpleegkundige te bespreken of het verstandig is om te rijden.
Bespreking met arts
Je kan altijd met je arts of huisarts bespreken of je veilig kan rijden met diabetes. Als er ernstige risico’s zijn dan is het mogelijk dat je arts je aanraadt om tijdelijk te stoppen met rijden of vraagt om te wachten met het halen van je rijbewijs. Ook is het mogelijk om een training te doen waarbij je hypo’s kan herkennen als je dit nog niet kan. Maar ook het CBR moet jou beoordelen of je veilig kan rijden.
Beoordeling van het CBR
Het CBR beoordeelt in twee situaties of je veilig kan rijden. Als je voor het eerst je rijexamen doet en als je je rijbewijs verlengt. Vanaf 75 jaar moet je bij het CBR verplicht een gezondheidsverklaring in vullen. CBR geeft je automatisch een bericht nadat je je theorie examen hebt gehaald of nadat je je rijbewijs hebt aangevraagd. Zij vragen je dan om een gezondheidsverklaring in te vullen. Op Driving school Den Bosch en in andere plekken in Brabant, helpt buitenlandse studenten bij het invullen van deze gezondheidsverklaring. Elke vijf jaar wordt je opnieuw beoordeelt en daarbij moet je huisarts een formulier invullen. Het is ook mogelijk dat je diabetes krijgt als je je rijbewijs al hebt gehaald. Het is niet per se verplicht dat je deze informatie laat weten aan het CBR. Het is belangrijk dat je zelf goed kan inschatten hoe veel risico je loopt in het verkeer.