Volgens het onderzoeksbureau ABF is er momenteel een woningtekort van zo’n 300.000 huizen. Dat tekort betekent dat het voor starters lastig is om aan een woning te komen. Voor makelaars is het lastig om voldoende woningen aan te kunnen bieden.
Tijdens de economische crisis van 10 jaar geleden konden veel minder mensen zich veroorloven om een huis te kopen. Je ging alleen op zoek naar een woning als je mogelijkheden had de woning zelf te kunnen betalen. Doordat het afgelopen jaren economisch goed gaat, daalde de hypotheekrente wat er tot heeft geleid dat het voor veel mensen makkelijker werd een huis te kopen.
Meerdere oorzaken
Naast de daling van de hypotheekrente zijn er nog een aantal andere oorzaken voor de woningtekorten. In de jaren van de economische crisis is de bouw van huizen vrijwel stilgelegd, waardoor er aanzienlijk minder huizen werden gebouwd. Ook is de migratie in de afgelopen jaren een stuk hoger dan bijvoorbeeld tijdens de crisis.
Het gevolg van de woningtekorten is dat de huur- en koopprijzen enorm stijgen. Er is een tweedeling ontstaan tussen de mensen die al in bezit zijn van een woning en daarbij nu hun voordeel halen uit de prijsstijgingen en jonge mensen die niet in aanmerking komen voor een woning of sociale huurwoning.
De overheid heeft op Prinsjesdag in 2020 aangekondigd de woningnood aan te willen pakken door een fonds van twee miljard euro beschikbaar te stellen voor gemeenten, om zo nieuwbouwprojecten te stimuleren.
Problemen voor jou en mij
De stijgende woningtekorten zijn niet alleen een probleem voor mensen die op zoek zijn naar een woning, maar ook voor makelaars. Bij makelaars ligt het knelpunt ook bij een gebrek aan woningen. Er is namelijk een tekort aan woningen om te verkopen. Dit kan leiden tot minder aanvragen en verkopen die tot stand komen.
Wat kun je er tegen doen?
Makelaars zullen een manier moeten vinden om hier beter op in te kunnen spelen. Momenteel zijn er een aantal manieren om de woningen die op de markt komen aan te trekken naar jouw kantoor.
Allereerst is het als makelaar belangrijk om een goede en toegankelijke website te hebben. De website van een makelaar is namelijk een visitekaartje.
Daarnaast kan er door middel van online marketingactiviteiten meer bezoek naar de website gegenereerd worden. Gericht online adverteren kan helpen om de juiste doelgroep naar de website te trekken. Dit kan zowel betaald als onbetaald.
Naast online adverteren is het voor een makelaar ook van belang om offline marketingactiviteiten uit te voeren. Peter de Jong, werkzaam bij MakelaarsCommunicatie.nl zegt buitenreclame in het werkgebied hiervan een goede vorm is. Vroeger konden mensen bijvoorbeeld een poster ophangen die je betaalde voor een bepaalde periode.
Tegenwoordig kan je reclame ruimte op een digitaal bord inkopen op precies het moment dat jij dat wilt. Denk aan bepaalde tijdstippen, of het regent, bepaalde dagen etc. Je doet mee met een bieding voor het aantal beschikbare vertoningen. Dat is vaak veel betaalbaarder en effectiever dan de traditionele vorm van buitenreclame.