Klittenband is een stukje techniek. Je vindt het overal. In tassen, schoenen, luiers, om snoeren bij elkaar te houden, maar ook in ziekhuizen, luchtvaart en verschillende vervoersmiddelen is klittenband verwerkt. In vliegtuigen en treinen zijn een aantal kilometers klittenband nodig voor de bekleding vast te maken en de snoeren die er lopen bijeen te houden.
Uitvinding van klittenband
Klittenband is een uitvinding van de Zwitserse ingenieur Georges de Mestral. Hij kwam op het idee na zijn dagelijkse wandeling met zijn hond. Hij verbaasde zich hoe lastig de vruchten van de Grote Klit van zijn broek en van de vacht van zijn hond afgingen. De vrucht van de Grote Klit bestaat uit kleine stekelige balletjes, die makkelijk aan andere zaken vasthaken. Hij bedacht zich dat hij een sluitsysteem kon maken met het concept. Mestral heeft zijn uitvinding Velcro genoemd. Een samentrekking van de Franse woorden velours en crochet. De naam Velcro is in de meeste landen een bekend handelsmerk.
Werkingsprincipe
Klittenband bestaat uit twee lagen. Een zogenoemde haakzijde. Deze bestaat uit een stuk textiel bedekt met kleine haakjes. De luszijde is bedekt met nog kleine harige lusjes. Als de twee lagen worden samengedrukt haken de haakjes zich in de lusjes. Er bestaan tegenwoordig ook varianten met haakjes op beide lagen. Als de lagen van elkaar worden losgetrokken, hoor je het bekende, scheurende geluid. Klittenband wordt in de meeste gevallen gemaakt van nylon.
De sterkte van een klittenband verbinding wordt bepaald door een aantal zaken:
- Het oppervlak van de verbinding
- Hoe goed de sluiting is aangedrukt
- Flexibele of stijve oppervlakken
- De richting van de scheidende kracht
Op den duur gaat klittenband slijten. De lusjes gaan afbreken en de haakjes kunnen hier niet meer op inhaken. Soms zit er teveel stof tussen het klittenband waardoor de lagen niet meer goed op elkaar aansluiten. Haal dan de sof weg met je vingers of met een pincet.
Genoeg keuze
Klittenband kun je kopen in diverse webwinkels, maar ook in diverse hobbywinkels of doe-het-zelf zaken. De keus is eindeloos, voor alle toepassingen bestaat er een ander soort. De meest voorkomende soorten zijn het standaard klittenband, het elastische klittenband, het zelfklevende klittenband en de dubbelzijdige klittenband.