Kaartleggen: De één ziet het als zweverig gedoe, voor de ander is het een manier om bepaalde beslissingen te nemen of kracht bij te zetten. De herkomst van tarot is even mysterieus als het kaartleggen zelf.
Mysterieuze geschiedenis
Waarzeggingen of toekomstvoorspellingen door kaarten bestaan al eeuwenlang. Men vermoedt dat de Tarot via Italië zijn weg heeft gevonden in Europa. Sommigen denken zelfs dat de kaarten vernoemd zijn naar het plaatsje Tarrochi in Noord-Italië. De oorsprong ligt volgens kenners in het ‘Verre Oosten’, waarbij tempeliers en zigeuners ervoor zorgden dat het kaartleggen ook op ons continent bekend werd. Er zijn ook aanwijzingen dat de tarot uit Egypte afkomstig is, omdat er in de 19e eeuw hiërogliefen zijn ontdekt die overeenkomsten vertonen met de afbeeldingen op de tarotkaarten. Na de intrede van de kaarten verdwenen ze geleidelijk naar de achtergrond. De Fransman Antoine Court de Gebelin blies in de zeventiende eeuw het fenomeen nieuw leven in door zelf een spel met 78 kaarten te ontwikkelen. Dit was de basis voor de tarotkaarten die we tegenwoordig kennen en die worden gebruikt in vele readings van een online waarzegger.
Niet alleen de herkomst is een raadsel. Men is het er ook nog niet over eens waar het woord tarot precies vandaan komt. Het Hebreeuws woord ‘Tora’, wat leer of aanwijzing betekent, lijkt erop, net als het Griekse woord ‘arot’ dat werken betekent.
Tarot en ketterij
Hoewel we tegenwoordig ruimdenkender zijn, geloofde men vroeger in hekserij. Mensen waarvan men vermoedde dat zij magische krachten hadden werden door de Kerk als ketters beschouwd en werden ervoor vervolgd. Nu kun je daar nauwelijks bij voorstellen.
Online waarzegger
Met de komst van het internet kun je voor een tarotlezing terecht bij ontelbare YouTubefilmpjes of kun je tegen een lage prijs een reading laten doen bij een online waarzegger. Sommigen bieden gratis een reading of kaartlegging aan, terwijl anderen een bepaald geldbedrag vragen voor een consult. Op sommige websites hoef je alleen te betalen voor een SMS of je belminuten. Net als vroeger krijg je bij online waarzeggerij geen echte feiten of oplossingen en hoef je het advies niet altijd letterlijk te nemen. Zulke reading bieden je andere denkwijzen, waardoor je anders naar een bepaalde situatie gaat kijken of waardoor je de juiste oplossing kunt vinden over problemen waar je tegenaan loopt.