Wat is het verschil tussen een ventilator, een airco en een luchtkoeler? Tijdens de warme zomerdagen hebben we behoefte aan koelte. Heel Nederland haalt massaal haar airconditionings en luchtkoelers uit te kast. Al deze apparaten hebben hun eigen werkingsprincipe om de lucht te koelen. Welke is het meest geschikt voor u?
Welke luchtkoelingsopties zijn er?
In de zomermaanden komt de warmte langzaam het huis in. Broeierige nachten maken slapen moeilijk. Er wordt een ventilator aangezet om de luchtstroom te creëren die de zweterige huid kan koelen of de airco wordt gestart die de lucht in huis afkoelt. Een luchtkoeler zorgt voor een koele luchtstroom en zit qua werking tussen een ventilator en een airco in.
Hoe werkt een luchtkoeler?
Luchtkoelers zijn er in verschillende vormen. Het doel van de luchtkoeler is warme droge lucht opnemen en koelen middels een koelmembraan. Een geavanceerde luchtkoeler werkt volgens het principe van water verdampen. Het verdampen van water heeft warmte nodig. Die warmte wordt onttrokken uit de lucht die door de luchtkoeler aangezogen wordt. De huidige luchtvochtigheid heeft invloed op de koelcapaciteit van de luchtkoeler; namelijk hoe droger de lucht des te koeler de lucht uit de luchtkoeler wordt. Het water in de luchtkoeler wordt over een vochtverdeler getrokken die ervoor zorgt dat het water optimaal in contact komt met de aangevoerde lucht. Het wateroppervlak wordt zo groot mogelijk gemaakt, zodat grote hoeveelheden water kunnen verdampen in een korte tijd.
Belangrijk is dat de te koelen ruimte van verse lucht wordt voorzien. Het verdampen van water brengt de luchtvochtigheid in die ruimte omhoog. Dat is een voordeel ten opzichte van de airconditioner, die de lucht juist ontvocht en de slijmvliezen in de luchtwegen aantast. Hierdoor kunnen allergieën en verkoudheid optreden.
Koeling door verdampen van water
Een simpel voorbeeld hoe koeling door vochtverdamping in zijn werk gaat is een natte handdoek aan de waslijn een goed voorbeeld. Een natte handdoek die in de wind hangt te drogen voelt koel aan, een handdoek die opdroogt voelt vervolgens warm aan. Een fles water die in een natte handdoek is gewikkeld zal langer koel blijven, in ieder geval zolang de handdoek nat is. Zo werken luchtkoelers dus ook, wat het de ideale oplossing maakt voor hitte in de zomer.