Op 31 januari 2020 verliet het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie (EU) na een periode van meer dan 40 jaar lidmaatschap. Deze gebeurtenis, die bekend staat als Brexit, heeft een aanzienlijke impact gehad op de Britse economie en samenleving, en ook op consumenten in het Verenigd Koninkrijk en de rest van de EU. In deze blog bespreken we enkele van de belangrijkste veranderingen die consumenten hebben ervaren als gevolg van Brexit. We bekijken de impact op zaken als reizen, winkelen, werken en studeren in de EU.
Wat houdt de Brexit in voor consumenten?
Voor Britse burgers betekende Brexit het einde van het vrije verkeer van personen binnen de EU. Dit heeft praktische gevolgen voor reizen, wonen en werken in de EU. Zo moeten Britse burgers nu paspoortcontroles ondergaan bij het reizen naar de EU en mogelijk een visum aanvragen voor langere verblijven. EU-burgers die naar het Verenigd Koninkrijk reizen, zijn onderworpen aan dezelfde regels.
Reizen
De invoering van paspoortcontroles heeft geleid tot langere wachttijden aan de grens, met name tijdens drukke periodes. Dit kan een flinke vertraging betekenen voor reizigers, zowel voor vakantie als voor zaken. Naast de praktische rompslomp, zijn er ook financiële gevolgen. Britse burgers die met de veerboot of trein naar Europa reizen, moeten nu rekening houden met extra kosten voor tickets. Vliegen is vaak de goedkopere optie geworden, maar ook hier kunnen extra kosten zijn voor bagage en stoelreserveringen. Voor het vervullen van onze internationale orders moeten bedrijven nu ook rekening houden met deze vertragingen en kosten.
Winkelen
Online shoppen bij Europese webwinkels is voor Britse consumenten minder aantrekkelijk geworden. Tijden veranderen ook voor de winkelstraten in Engeland. Britse bedrijven moeten nu btw rekenen over bestellingen die ze naar EU-klanten verzenden, wat de prijs van producten opdrijft. Daarnaast komen er vaak nog extra kosten bovenop voor douanerechten en invoerrechten. Dit maakt het voor Britse consumenten vaak goedkoper om binnen het Verenigd Koninkrijk te kopen, zelfs als ze hierdoor minder keus hebben. Een fulfilment center moet nu ook omgaan met deze bijkomende kosten en vertragingen voor zendingen naar de EU.
Werken
Britse burgers kunnen nu niet langer vrij werken in de EU. Om in een EU-land te werken, hebben ze nu een werkvergunning nodig. Dit proces kan complex en tijdrovend zijn, en er zijn aan de werkvergunning ook vaak voorwaarden verbonden. EU-burgers die in het Verenigd Koninkrijk willen werken, zijn onderworpen aan dezelfde regels. Ook voor hen is het nu moeilijker en duurder om in het Verenigd Koninkrijk te gaan werken.
Studeren
Britse studenten moeten nu studiekosten betalen om in de EU te studeren. Deze kosten kunnen aanzienlijk hoog zijn, zeker in vergelijking met de gratis of lage studiekosten in het Verenigd Koninkrijk. Bovendien komen Britse studenten niet meer in aanmerking voor EU-beurzen en leningen. Dit maakt studeren in de EU voor veel Britse studenten een stuk minder betaalbaar.
Roamingkosten
Het gebruik van mobiele telefoons in de EU is voor Britse consumenten een stuk duurder geworden. Britse providers kunnen nu roamingkosten rekenen wanneer hun klanten in de EU bellen, sms’en of internetten. Dit kan een flinke kostenpost betekenen, vooral voor mensen die veelvuldig naar de EU reizen voor werk of vakantie. EU-consumenten die in het Verenigd Koninkrijk reizen, kunnen ook te maken krijgen met roamingkosten van hun eigen provider.
Gezondheidszorg
Britse burgers hebben nu geen recht meer op gratis medische zorg in de EU wanneer ze op reis zijn. Ze moeten een reisverzekering afsluiten die medische kosten dekt, inclusief eventuele kosten voor repatriëring. EU-burgers die in het Verenigd Koninkrijk reizen, zijn onderworpen aan dezelfde regels. Ook zij moeten dus een reisverzekering afsluiten om voor medische kosten verzekerd te zijn. Dit alles heeft ook invloed de toekomst van digitale gezondheidszorg en zorgverzekeringen.
Brexit heeft een grote impact gehad op de consument
Brexit heeft een aanzienlijke impact gehad op consumenten in het Verenigd Koninkrijk en de EU. De gevolgen zijn divers en ingrijpend, met nieuwe regels en kosten voor veel zaken die het dagelijkse leven beïnvloeden. Het is voor consumenten in beide gebieden van cruciaal belang om zich op de hoogte te stellen van deze veranderingen. Dit kan door middel van officiële websites, nieuwsberichten en informatie van consumentenorganisaties. Door goed geïnformeerd te zijn, kunnen consumenten onaangename verrassingen en extra kosten voorkomen en zich optimaal voorbereiden op de nieuwe realiteit na Brexit.