De naam muis wordt gebruikt voor allerlei kleine zoogdieren, maar vooral voor knaagdieren. De meeste mensen noemen een dier een muis, als het een lange staart heeft en het een knaagdier is.
Soorten
In Nederland leven een aantal soorten muizen. Denk aan de huismuis, de dwergmuis, de bosmuis, de woelmuis en de slaapmuis. In Nederland noemen we spitsmuizen ook vaak een muis, maar dit zijn ze niet. We zullen deze blog vooral ingaan op de huismuis. Huismuizen leven in allerlei omgevingen, maar vooral in de buurt van mensen. Muizen zijn vooral ’s nachts actief en houden zich overdag schuil. In hun nest leggen ze voedselvoorraden aan. Huismuizen eten van alles, maar geven de voorkeur aan granen, zaden en noten. Muizen kunnen zelfs overleven zonder water, als het voedsel minimaal 15 procent water bevat.
Muizen als proefdier
Wist je dat muizen genetisch gezien op mensen lijken? Ze worden daarom vaak gebruikt als proefdier. Bijna de helft van het totaal aantal dierproeven in Nederland wordt gedaan met muizen. Vooral huismuizen worden hiervoor gebruikt. Veel mensen zijn tegen dierproeven, omdat ze het dierenmishandeling vinden. Dierproeven zijn echter erg nuttig, zo worden er onderzoeken bij muizen gedaan om kanker te genezen.
Gezondheidsrisico’s van muizen
Muizen brengen verschillende gezondheidsrisico’s met zich mee. Ze kunnen met hun urine je voedsel besmetten met salmonellabacteriën. Muizen kunnen net als ratten de ziekte van Weil overbrengen. Ook kunnen ze infecties met het hantavirus veroorzaken.
Ongedierte bestrijden
Als je last hebt van muizen in huis, moet je brede spleten en kieren dicht maken. Muizen komen dan minder gemakkelijk binnen. Al het voedsel in huis moet je goed opbergen. Muizen eten namelijk niet alleen graag granen, zaden en noten, maar ook koekjes, snoep, brood en allerlei broodbeleg. Katten kunnen muizenoverlast voorkomen. Ze geven echter geen garantie dat er geen enkele muis je huis binnenkomt. Als je de muizen in je huis kwijt wilt, kun je muizenvallen of muizengif plaatsen in je woning. Je kan VKP Plaagdierbestrijding inschakelen als je ongedierte wilt laten bestrijden door een specialist. VKP Plaagdierbestrijding zorgt ervoor dat je geen overlast meer hebt van ongedierte. VLP Plaagdierbestrijding bestrijdt het ongedierte, voordat de situatie verslechtert en er meer overlast wordt veroorzaakt.