Nu we weer op stap kunnen stijgt ook het seksueel contact tussen mensen. Hier gaat echter het gevaar van de soa schuil. Veel mensen hebben onveilige seks omdat zij een andere vorm van anticonceptie gebruiken. Anticonceptie helpt echter niet tegen soa’s, dat doet alleen een condoom. Mensen zijn zich vaak niet bewust van dit gevaar en nemen het risico van een soa op de koop toe. Wij leggen jou iets meer uit over de ziektes Chlamydia en hiv. Hierdoor weet je welke risico’s je loopt met onveilige seks.
Chlamydia
Chlamydia is een bacterie die tijdens de seks overgedragen kan worden. Driekwart van de vrouwen en de helft van de mannen merken niks van Chlamydia. Hierdoor kun je andere besmetten zonder dat je het zelf merkt. Je denkt misschien dat het niet erg is als je er toch niks van merkt. Maar dit is helaas niet waar. Chlamydia heeft merkbare en onmerkbare symptomen. Vrouwen merken vooral pijn tijdens het plassen of tijdens de seks. Ook kunnen ze pijn in hun onderbuik ervaren. Je vagina kan een abnormale hoeveelheid afscheiding produceren of kan gaan bloeden als je niet ongesteld bent. Dit komt omdat je baarmoeder, eierstokken en eileiders ontstoken raken. Door deze ontsteking kunnen je eileiders dicht gaan zitten. Hierdoor kan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap ontstaan of kun je zelfs onvruchtbaar worden. Ook mannen kunnen pijn krijgen bij het plassen. Ook kun je last krijgen van een druiper, dit betekent dat er vocht uit je penis komt. Ook je balzak kan pijn gaan doen. Omdat Chlamydia een bacterie is kun je dit behandelen met antibiotica. Je moet hiervoor wel naar de huisarts.
Hiv
Hiv is ook een veelvoorkomende soa. Deze soa is niet alleen via onveilig seksueel contact over te dragen, maar ook via bloedcontact. Hiv is, anders dan Chlamydia, een virus. Dit virus maakt cellen in je lichaam kapot die je normaal beschermen van virussen en bacteriën. Hiv geeft niet altijd meteen symptomen af waardoor je besmet kunt zijn zonder dat je het weet. Dit is niet alleen een gevaar voor anderen omdat je het kunt overdragen. Dit is ook een gevaar voor jezelf. Hiv moet je namelijk zo snel mogelijk behandelen zodat het met medicijnen kan worden afgezwakt. Hierdoor kan Hiv minder snel vermenigvuldigen en dus ook minder snel je cellen aantasten. Deze medicijnen heten hiv-remmers. Zij zorgen er ook voor dat je hiv niet kunt overdragen. Je kunt ook acute hiv krijgen. Hierbij merk je meteen na de besmetting dat je griepachtige klachten hebt. Laat je in zo’n geval dan ook meteen testen zodat je zo snel mogelijk behandeld wordt. Hiv is helaas niet meer te genezen maar je kunt er wel mee leven door de hiv-remmers.