Als werknemer heb je recht op een veilige werkomgeving. Helaas kan het soms gebeuren dat er toch een bedrijfsongeval plaatsvindt. In zo’n geval is het belangrijk om te weten wie er verantwoordelijk is voor de schade die je hebt opgelopen. In dit artikel bespreken we de werkgeversaansprakelijkheid en hoe je als werknemer je werkgever aansprakelijk kunt stellen.
Werkgeversaansprakelijkheid
Als werknemer is je werkgever verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving. Dit is vastgelegd in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). Dit houdt in dat je werkgever moet zorgen voor veilige machines, gereedschappen en werkmateriaal. Ook moet je werkgever zorgen voor voldoende beschermingsmiddelen, zoals veiligheidsschoenen en helmen. Daarnaast moet je werkgever je voldoende instructies geven over hoe je veilig kunt werken.
Als er toch een ongeval op kantoor of de werkvloer plaatsvindt, is je werkgever in veel gevallen aansprakelijk voor de schade die je hebt opgelopen. Dit heet de werkgeversaansprakelijkheid. Dit betekent dat je werkgever verplicht is om je schade te vergoeden als hij niet aan zijn zorgplicht heeft voldaan.
Werknemer
Je werkgever is niet altijd volledig aansprakelijk voor de schade die je hebt opgelopen. Als werknemer heb je namelijk ook een eigen verantwoordelijkheid om veilig te werken. Als je bijvoorbeeld zonder toestemming aan een machine hebt gezeten, kan het zijn dat je werkgever niet volledig aansprakelijk is voor de schade die je hebt opgelopen.
Letselschadevergoeding
Als je letsel oploopt bij een bedrijf ongeval en de werkgeversaansprakelijkheid is vastgesteld, heb je recht op schadevergoeding. Dit is bedoeld om alle kosten die je maakt door het ongeval te compenseren, zoals medische kosten, schade aan jouw eigendommen en inkomensverlies. Daarnaast kan je ook immateriële letselschade lijden, zoals psychische schade en verminderde levensvreugde. Dit soort schade kun je vergoed krijgen in de vorm van smartengeld.
Veelvoorkomende letsels
Veelvoorkomende letsels na een bedrijfsongeval of onveilige werkomstandigheden waarvoor je een schadevergoeding kunt krijgen zijn bijvoorbeeld:
- Letsel of amputatie door een ongeluk met machines of gereedschap
- Een whiplash door een ongeval met een bedrijfsauto
- Een psychische beroepsziekte zoals een burn-out
- Een lichamelijke beroepsziekte zoals RSI of schade aan longen of hersenen door het werken met gevaarlijke stoffen.
Het verjaringstermijn
Het is belangrijk om uw werkgever zo snel mogelijk aansprakelijk te stellen na een bedrijfsongeval of diagnose van een beroepsziekte. De verjaringstermijn om een beroep te doen op de werkgeversaansprakelijkheid is vijf jaar vanaf het moment dat de letselschade en de oorzaak hiervan zijn vastgesteld.
Er geldt ook een verjaringstermijn van 20 jaar vanaf het moment van het bedrijfsongeval om de letselschade vast te stellen. In uitzonderlijke gevallen, zoals letselschade door het werken met gevaarlijke stoffen, is er sprake van een verjaringstermijn van 30 jaar voor de werkgeversaansprakelijkheid. Dit komt omdat deze vorm van letselschade pas veel later tot uiting kan komen, bijvoorbeeld in de vorm van kanker of chronische longklachten.
Kortom
Als werknemer heb je recht op een veilige werkomgeving en is je werkgever verantwoordelijk voor het waarborgen van de arbeidsveiligheid. Als er toch een ongeval plaatsvindt, is je werkgever vaak aansprakelijk voor de schade die je hebt geleden. Het is echter belangrijk om te onthouden dat werknemers ook een eigen verantwoordelijkheid hebben om veilig te werken.
Als je letsel oploopt bij een bedrijfsongeval en de werkgeversaansprakelijkheid is vastgesteld, heb je recht op schadevergoeding. Het is daarom essentieel dat werknemers op de hoogte zijn van hun rechten en verantwoordelijkheden om ervoor te zorgen dat ze veilig kunnen werken en de juiste compensatie krijgen als er toch iets misgaat.
Vond je deze blog nou interessant? Bekijk dan ook zeker onze blog over hoe belastingaangifte werkt.