Veiligheidsinformatiebladen zijn in Europa verplicht gesteld omdat zij cruciale informatie bieden over het gebruik, vervoer en opslag van gevaarlijke stoffen. De documenten zijn beter bekend onder de internationale naam Safety Data Sheet of SDS.
Wat is een veiligheidsinformatieblad?
Voor het produceren, verhandelen of vervoeren van een gevaarlijke stof of preparaat van een gevaarlijke stof is een veiligheidsinformatieblad essentieel. Een veiligheidsinformatieblad is in Europa verplicht voor producenten, verhandelaars en vervoerders van gevaarlijke stoffen. In Europa staat het document beter bekend als Safety Data Sheet of SDS. Op het document vind je duidelijke en overzichtelijke informatie over de risico’s van de specifieke gevaarlijke stof waar het om gaat. Ook vind je op het document aanbevelingen over het veilig verwerken van de stof. De documenten worden in het Engels opgesteld en bekeken door een groep van wetenschappers die zich in verschillende landen bezighouden met veiligheid en gezondheid op het werk. Vervolgens vertalen nationale instellingen de veiligheidsinformatiebladen in verschillende talen. De veiligheidsinformatiebladen zijn in 13 talen beschikbaar. Er zijn geen Nederlandse informatiebladen.
Welke bedrijven gebruiken veiligheidsinformatiebladen?
Het bedrijf dat de stoffen importeert of vervoerd naar Europa moet de professionele afnemer dit SDS-formulier aanleveren. De informatiebladen zijn er niet voor particuliere afnemers, alleen voor professionele gebruikers. Er zijn 1,700 veiligheidsinformatiebladen, elk voor een specifieke gevaarlijke stoffen. De verhandelaars of producten van de gevaarlijke stoffen hoeven deze formulieren dus niet zelf op te stellen, zij kunnen dit aanmaken met specifieke SDS-software. In de Verenigde Staten hebben ze een eigen variant van dit systeem en maken ze gebruik van zogenaamde International Chemical Safety Cards (ICSC).
Waarom gebruiken deze bedrijven de veiligheidsinformatiebladen?
Er zijn drie belangrijke redenen waarom Europese bedrijven de veiligheidsinformatiebladen gebruiken. Ten eerste weten alle partijen zo welke gevaarlijke stoffen en preparaten in een bedrijf aanwezig zijn op een bepaald tijdstip. Ten tweede worden alle partijen zo geïnformeerd over en gewaarschuwd voor de gevaren van de specifieke stoffen. Dit komt de gezondheid en de veiligheid van de werknemers ten goede en bovendien wordt zo de kans op milieuvervuiling geminimaliseerd. Ten derde, doordat de werkgever bewust raakt van de gevaren van de stoffen kan hij of zij zo de noodzakelijke maatregelen treffen om de risico’s te beperken en de werknemers en het milieu te beschermen. Deze drie maatregelen verklaren dus waarom de Europese Unie ervoor koos om het SDS-formulier verplicht te stellen.