Dat we afval moeten scheiden weten we inmiddels wel, maar toch zien we dat dit in de praktijk nog niet altijd lukt. Afval zien we in verschillende soorten en maten, die allemaal bestaan uit een eigen grondsoort. Deze hebben allemaal een andere weg nodig om het product te kunnen hergebruiken. Het is dan ook vanzelfsprekend dat het grofvuil Dordrecht in een andere container terecht komt, dan het bouw- en sloopafval. We kennen dan ook vier soorten afvalcontainers. Maar wat gebeurt er dan precies met het afval dat je weggooit? In dit artikel lees je er meer over.
Puinafval
Als we het hebben over puinafval, dan gaat het over materialen gemaakt van steek, zoals badkamertegels, metselpuin als ook beton. Deze materialen worden gezien onder één afvalsoort, waardoor het ook niet meer verder gescheiden zal worden. Dit zorgt er dan ook automatisch voor dat een puincontainer goedkoper is, dan een bouw-container. Het puinafval wordt uiteindelijk vermalen tot granulaat, wat vervolgens wordt gebruikt in bouwprojecten als ook voor de aanleg van wegen. Hieruit valt op te maken dat puinafval een heel ander verwerkingsproces nodig heeft, dan grofvuil Dordrecht of het tuinafval uit de tuinen van Oosterhout.
Bouw- en sloopafval
Containers op de bouwplaats worden verzameld in een gemengde afvalcontainer. In dit type container kunnen allerlei soorten afvalstoffen worden ingezameld, zoals puinafval, maar hout en metaal. Wanneer al het afval is verzameld, wordt het bouwafval door een verwerkingsbedrijf gescheiden. Metaalresten worden door middel van een grote magneet uit het afval gehaald. Voor resten van papier en hout wordt er luchtdruk en infrarood gebruikt. Hoewel een afvalhoop van bouwplaatsen onmogelijk lijkt voor afvalscheiding, laat dit zien dat dit wel degelijk mogelijk is. De materialen die overblijven na het recycleproces, zoals eventueel het grofvuil uit Dordrecht, worden opnieuw gebruikt al grondstof. Zo, is slechts een percentage van 2% niet geschikt voor hergebruik.
Tuinafval
Wanneer je bezig bent met een verbouwing aan je tuin, dan heb je te maken met zogeheten tuinafval. Onder dit type afval vallen groenafval, bestrating en grond. Nadat het afval is ingezameld, wordt het per afvalsoort gerecycled. Groenafval wordt bijvoorbeeld gecomposteerd, waar de bestrating verwerkt wordt als puin. Op deze manier krijgt jouw groenafval een nieuw leven als een ander product.