Je ziet het vaak in woonprogramma’s voorbijkomen en misschien heb je het zelf wel in je huis: de visgraatvloer. Volgens is het ‘de perfecte basis’ voor ieder interieur. Deze dingen wist je waarschijnlijk nog niet over de vloer.
Op z’n Frans
De visgraatvloer deed al zo’n 500 jaren zijn intrede. In de zestiende en zeventiende eeuw was deze parketvloer vooral te vinden in de huizen van adellijke families. Net als toen was er behoorlijk wat vakmanschap nodig om de vloer te leggen. Dit zag je dan ook terug in de prijs. Nu is de visgraatvloer financieel een stuk toegankelijker. Zo hoef je geen vloer te nemen met het beste hout, maar kun je ook kiezen voor een visgraatvloer van PVC of laminaat.
Voor en nadelen
Heb je met je architect in Amstelveen overlegd dat je graag een visgraatvloer wil? De voordelen van zo’n klassieke vloer zijn onder andere dat ze duurzaam zijn en dat er vaak ook de mogelijkheid is om er een vloerverwarming onder te leggen. Tevens heb je natuurlijk eindeloze mogelijkheden qua soorten hout. Toch zijn er ook nadelen. Zoals eerder aangegeven is het leggen van de vloer arbeidsintensief. Een échte houten visgraatvloer vergt ook onderhoud.
Makkelijker te onderhouden zijn laminaatvloeren of vloeren gemaakt van PVC. Besluit je te gaan voor een visgraatvloer van echt hout? Dan zal je architect in Amstelveen ook uitleggen dat je de vloer kunt behandelen met ene kleurolie, zodat de vloer perfect bij het interieur past. Als de vorige vloer goed is gelegd is het ook redelijk makkelijk om er een visgraatvloer overheen te leggen.
Klassiek én modern
Een visgraatvloer is al een oud fenomeen, maar dus zeker niet ouderwets. Het design visgraatvloer kan een bepalende factor zijn om je huis juist een klassieke of een moderne uitstraling te geven. Vroeger waren de meeste visgraatvloeren gemaakt van smalle plankjes. Tegenwoordig zijn er ook visgraatvloeren met bredere plankjes, die zorgen voor een strakke en moderne uitstraling. Lichtere houtsoorten zorgen ook voor een eigentijdse look. Ga je juist voor klassiek, dan kom je waarschijnlijk sneller bij een donkere houtsoort en een vloer die een lichte glans heeft.