In Europa alleen produceren we meer dan 2,5 miljard ton aan afval. En dat moet anders kunnen. In maart 2020 werd er daarom een nieuw plan opgesteld voor de circulaire economie. Maar wat is de circulaire economie nou precies.
De circulaire economie is een model van productie en consumptie. Hierbij worden bestaande materialen en producten zo lang mogelijk gedeeld, verhuurd, hergebruikt, hersteld, opgeknapt en gerecycleerd worden om zo een meer waarden te creëren. Hierdoor krijgt een product dus een langere levensduur. En daarbij zorg je dan dus weer voor minder afval bij de productie processen.
Voordelen van circulaire economie
Door hergebruiken van de producten zijn er weer unieke kansen om een nieuwe markt te creëren. Er kunnen hierdoor meerdere banen ontstaan. Omdat bedrijven ook weer extra kosten kunnen voorkomen.
Met duurzaam produceren komt meer samenwerking kijken. Wat altijd leuk en uitdagend is.
Een ander voordeel is dat je minder grondstoffen verbruikt. Schaarste van welke product dan ook zorgt natuurlijk ook voor een hogere prijs. Als we meer opletten op wat we gebruiken en het hergebruiken kunnen we de grondstoffen besparen. In de circulaire economie wordt zo 70% gespaard op materiaal producten.
Ook is er minder uitstoot van co2. Omdat je je materialen steeds hergebruikt hoef je dus ook minder naar grondstoffen te zoeken. Maatregelen met betrekking tot afvalpreventie zorgen jaarlijks al voor 2 tot 4 procent minder co2 uitstoot.
Waarom kiezen voor een circulaire economie
Een nieuwe aanpak van produceren betekend ook nieuwe kansen. In plaats van dat je je producten verkoopt verhuur je ze namelijk.
Ook ben je minder afhankelijk van de grondstoffen waardoor je geen risico’s loopt binnen je bedrijf. Dit omdat je natuurlijk langer gebruik maakt van de grondstoffen die je gebruikt.
Als je mee doet aan de circulaire economie draag je ook bij een schoon milieu. En dit is tegenwoordig zo belangrijk om te doen. En hoe eerder je daar aan mee doet hoe meer voordeel je in de toekomst hebt daarmee. Want alles wat je nu veranderd hoef je dadelijk niet hals overkop te veranderen.
Als je overstapt krijg je ook steun vanuit de overheid omdat je bijdraagt aan een beter milieu.