Wat eerst alleen van mond tot mond werd verspreid, wordt nu officieel opgeschreven in het wetboek: de omgevingswet. Vanaf 2022 moeten alle Nederlandse gemeenten zich houden aan extra regels met een gezondere openbare ruimte als einddoel. Maar wat houdt deze omgevingsvisie die de overheid heeft nou precies in? Hieronder vind je uitleg over de regels, de oorzaken en de gevolgen van de omgevingswet.
De regels: hoe werkt de Omgevingsvisie?
De visie is door de gemeente bedacht in samenwerking met de sectoren binnen de gemeente. Deze sectoren zijn bijvoorbeeld bedrijven, maatschappelijke organisaties en burgercollectieven. Ook zal er samenwerking plaatsvinden tussen aangrenzende gemeenten. Maar wat zijn al deze partijen nu precies aan het verzinnen? Volgens het Rijk gaan de hoofdlijnen over de kwaliteit en het beleid van de fysieke leefomgeving en de ontwikkeling, het gebruik, het beheer, de bescherming en het behoud van het grondgebied. Voor elk van deze punten worden meerdere regels opgesteld. Bijvoorbeeld de ontwikkeling van een gebied kan regels hebben voor digitale infrastructuur, dus de aanleg van hogesnelheid-internet of voor energievoorziening zoals de productie van windturbines en zonnepanelen.
De oorzaken: waarom moet het worden opgesteld?
Het opstellen van deze wet is belangrijk, omdat het probeert de fysieke leefomgeving te verbeteren. Dit is voor iedereen van belang, omdat iedereen er gebruik van moet kunnen maken. Dit geldt niet alleen voor het sociale aspect, maar ook voor het economische, ruimtelijk en structurele aspect. Bijvoorbeeld voor het sociale aspect betekent het dat er sociale voorzieningen als scholen en bejaardentehuizen, maar ook sociale woningbouw als asielopvang en huurwoningen moeten komen. Voor het economische aspect moet er ruimte worden gemaakt voor bedrijventerreinen en kantoren.
De gevolgen: wat verandert er voor de burger?
Naast het feit dat gemeenten en gemeentelijke sectoren meer geld gaan investeren in deze dingen, wordt ook verwacht dat de burgers hun steentje bijdragen. Hoewel het wettelijk verplicht wordt, is het verstandig om het ook te zien als een kans om als burger inbreng te hebben over de besluiten die worden genomen binnen je gemeente. Daarom wordt van de mensen gevraagd of zij vragenlijsten in willen vullen en of ze debatavonden op het gemeentehuis willen bijwonen.