U kent het warenhuis wel: de Bijenkorf. Het is een van de meest bekende luxe warenhuizen van Nederland. De online webshop van de Bijenkorf heeft verschillende soorten sites: Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Elke website heeft een eigen klantenservice bijenkorf panel waar chats verstuurd kunnen worden. De Bijenkorf verkoopt kleding, accessoires, cosmetica en parfum; in de grotere warenhuizen ook meubels en woonaccessoires, sport- en reisartikelen, kookartikelen en boeken. In de Bijenkorf is vaak ook een gebakafdeling en een horecagelegenheid. Afgelopen jaar vierde de Bijenkorf haar 150ste verjaardag. We weten dus dat de Bijenkorf in 1870 werd opgericht, maar door wie en hoe groeide de Bijenkorf uit tot de meest luxe warenhuis van Nederland? Lees snel verder voor het verhaal over de Bijenkorf.
De geschiedenis van de Bijenkorf
In 1870 werd de Bijenkorf opgericht door Simon Goudsmit. Het bedrijf startte als een kleine fourniturenwinkel, maar groeide snel tot een warenhuisketen. Het bedrijf had tot 2013 twaalf warenhuizen door Nederland heen. Toch werden na dit jaar 5 warenhuizen gesloten omdat het bedrijf zich wilde richten op het hogere marktsegment. Maar even terug naar de eerste fourniturenwinkel, deze winkel was gevestigd op de Nieuwendijk 132. Toen de winkel eerst opende verkocht Goudsmit enkel garen en band. Naarmate de tijd werd het assortiment uitgegroeid. De eerste 20 jaar bleef het echter een kleine winkel met ongeveer 4 personeelsleden. Na de dood van de Goudsmit werd de zaak overgenomen door zijn neef en de weduwe Goudsmit. Samen bouwden zij de zaak verder uit door naastgelegen panden aan te schaffen. Hierdoor werd het assortiment sterk vergroot.
In 1909 werd de fourniturenwinkel uitgebreid tot een warenhuis. Dit was voordeliger met de kosten aan het pand. Toch liep de verbouwing door de Eerste Wereldoorlog vertraging op. Het warenhuis was in 1915 af en kon toen haar deuren openen. In Rotterdam werd het tweede filiaal gebouwd, deze werd aan de Coolsingel gebouwd. In de loop van de jaren bleven er panden bijkomen en werd het assortiment steeds groter. Tijdens de economische crisis in 1984 startte de Bijenkorf de verkoopcampagne Drie Dwaze Dagen. Tijdens deze drie dagen werden veel ingekochte merkproducten goedkoop aangeboden. Het leidde jaarlijks tot lange rijen voor de deur en soms chaotische taferelen in de winkels. In 2001 lanceerde de Bijenkorf zijn eerste webwinkel. Vier jaar later werd de webwinkel uit 2001 weer opgeheven. In 2009 ging de nieuwe De Bijenkorf webwinkel van start. Bij deze nieuwe webwinkel kwam ook de online klantenservice bijenkorf. Dit was erg nieuw voor deze tijd.