Stel je eens voor; je zit achter in een klas met 30 andere leerlingen. De juf staat voor in de klas en is bezig met het uitleggen van een hele moeilijke rekensom. Je probeert je goed te focussen op de juf. Ondertussen zie je allemaal andere kinderen bewegen, zowel voor je als in je ooghoeken. Sommige vinden de juf niet zo interessant en kletsen door de uitleg heen. Iemand anders volgt de juf niet zo goed, dus vraagt op fluistertoon aan de buurjongen wat de juf nu eigenlijk bedoeld. Ondertussen is ook nog eens de TL-verlichting kapot, dus die knippert er lekker op los. Buiten op het schoolplein zijn de kleuters van hun pauze aan het genieten. Jij doet uiterst je best om de juffrouw te volgen. Denk jij dat het jou lukt om 30 minuten lang geconcentreerd deze uitleg te volgen?
Passend onderwijs. Een term dat de afgelopen jaren veel in het nieuws is geweest. Zo veel mogelijk kinderen die regulier onderwijs volgen is hiervan het doel, ongeacht hun rugzakje. Helaas bestaat er ook het feit dat er een tekort is aan leerkrachten. Er wordt steeds meer gestaakt en klassen zijn overvol, wat een grote spanning met zich mee brengt. Zowel voor de leerkracht als de leerlingen.
Concentratie problemen
Voor sommige kinderen is het geen probleem om in een drukke omgeving de les te volgen. Zij kunnen zich ondanks de vele afleiding goed concentreren of zich juist beter focussen, doordat ze alert worden gehouden door alle prikkels in de omgeving. Ook zijn er kinderen die hier wel last van hebben. Ze kunnen door de vele prikkels snel vermoeid raken, geïrriteerd worden of worden simpelweg snel afgeleid. Weer een andere groep leerlingen probeert deze drukte te overstemmen met eigen geluid en bewegingen, waardoor zij door de leerkracht en andere leerlingen als vervelend worden ervaren. Maar toch wordt van iedere leerling verwacht dat ze aan het eind van groep 8 een mooie cito score neerzetten.
Nu zijn we uitgegaan van een voorbeeld op een basisschool, maar prikkelrijke omgevingen komen op veel meer plaatsen voor. Denk hierbij bijvoorbeeld eens aan je eigen werk, de bioscoop of andere publieke omgevingen.
De effecten van diepe druk
Personen die moeite hebben met concentreren, stil blijven zitten of het gevoel hebben dat de hoeveel prikkels in de omgeving hen overweldigen, kunnen veel baat hebben bij diepe druk. De diepe druk staat namelijk regelrecht in verbinding met de hersenen en heeft een regulerend effect op de prikkelverwerking. Door diepe druk toe te passen op de boven benen krijgen de hersenen een seintje dat je je in een veilige situatie begeeft en kom je meer in contact met je eigen lichaam. Hierdoor zal het lichaam gaan kalmeren en neemt het gevoel van stress, angst of onrust af. Het gevolg hiervan is dat je je beter kunt concentreren omdat de afleidende prikkels uit de omgeving minder hard binnen komen.
De effecten van een verzwaringskussen
Een verzwaringskussen is een kussen met extra gewicht. Dit kussen kun je bijvoorbeeld op schoot leggen tijdens zittende activiteiten, of op een lichaamsdeel naar wens wanneer je tot rust wilt komen in bed of op de bank. Doordat het kussen zwaarder is, wordt er druk uitgeoefend op de diepe sensoren in het lichaam. Denk hierbij aan de spieren, pezen en gewrichten. Het voordeel van een verzwaringskussen is dat je het mee kunt nemen en dus in iedere gewenste situatie kan toepassen. Of dit nu voor jouw kind in de klas zijn uitkomst biedt of voor jezelf op het werk. Op het werk kun je een verzwaringskussen bijvoorbeeld inzetten tijdens computerwerk of wanneer je je goed moet concentreren tijdens een moeilijk gesprek of een vergadering. Een ander voorbeeld is tijdens het maken van huiswerk of het blokken voor een tentamen. SensoLife biedt 2 verschillende kussens die de concentratie en alertheid kunnen bevorderen tijdens zittende of liggende activiteiten. De afmetingen en het gewicht van het kussen kan worden afgestemd op de behoefte van de gebruiker, om een zo groot mogelijk effect te bereiken.
Ben jij klaar om rustig en geconcentreerd te werk te gaan?